Udeo „patriotskih“ Rusa dostigao najviši nivo u skorijoj istoriji – anketa

Izvor: Vostok.rs, 30.Mar.2024, 13:45

Udeo „patriotskih“ Rusa dostigao najviši nivo u skorijoj istoriji – anketa

Oko 94 odsto Rusa sebe opisuje kao patriote, više nego u bilo kom trenutku od početka istraživanja, saopštio je u petak Ruski centar za istraživanje javnog mnjenja (VTSIOM).
Povećanje je uglavnom izazvano porastom „bezuslovnog“ patriotizma od deset procentnih poena od prošle godine, koji sada iznosi 62%, otkrio je VTSIOM. Još 2005. godine, kada je istraživanje počelo, bilo je samo 47%. „Danas osećaj patriotizma približno podjednako dele muškarci i žene (93% i 95%, respektivno), mladi i stari (87% u kategoriji 18-24 i 94% među onima koji imaju 60+) i stanovnici gradova i sela (94% i 95% respektivno)“, izjavio je anketar. Nedavni porast bezuslovnog patriotizma veći je od povećanja od osam poena 2022. godine, nakon što je počela vojna operacija u Ukrajini. Procenat Rusa koji su sebe opisali kao „ne baš“ patriotske bio je najveći u martu 2014, pre ponovnog ujedinjenja sa Krimom. U to vreme iznosio je 13%, ali se danas smanjio na samo 2%. Samo 1% Rusa je otvoreno izjavilo da se uopšte ne oseća patriotskim. Anketa VTSIOM-a zasnovana je na telefonskim intervjuima sa reprezentativnim uzorkom od 1.600 odraslih Rusa, obavljenim početkom marta. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.