Ubijeno 22 ljudi, među njima je dosta turista

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Mar.2015, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijeno 22 ljudi, među njima je dosta turista

U Tunisu je danas ubijeno 22 ljudi, od kojih dosta stranih turista, kada su naoružani razbojnici napali Narodni muzej u Tunisu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Ukupno je 22-oje mrtvih, uključujući 20 južnoafričkih, francuskih, poljskih i italijanskih turista, rekao je portparol Ministarstva Mohamed Ali Aroui za AFP, bez detalja o identitetu žrtava.

Agencija AP prenosi Tunisku državnu televiziju, koja navodi da je 50 ljudi ranjeno u napadu, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koji je počeo popodne, po loklanom vremenu.

Dva bandita su ubijena, ali premijer Habib Ešid kaže da se još traga za dvojicom ili trojicom drugih.

Prema njegovim rečima, među mrtvima su i službenik obezbeđenja, kao i čistačica, dok su ostalo turisti iz Italije, Poljske, Nemačke i Španije. Špansko Ministarstvo inostranih poslova je potvrdilo da je jedan ubijeni njihov državljanin.

Ešid je prilikom obraćanja na televiziji, pošto je opsada završena, upozorio da je nacija u opasnosti.

"Bićemo nemilosrdni u odbrani naše zemlje", dodao je on, opisujući događaj kao napad bez presedana na ekonomiju Tunisa.

On je obećao veću bezbesnost u turističkim zonama i zamolio građane da budu izuzetno oprezni.

Ambasador Srbije u Tunisu Nikola Lukić izjavio je da među ubijenim turistima nema državljana Srbije.

"Prema svim podacima koje smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova, turističkih agencija i jednog od vodiča koji je bio u muzeju u vreme napada, ali je uspeo da pobegne, srpskih turista u muzeju nema", rekao je on.

Ambasador Lukić je u izjavi Tanjugu naveo da se u Tunisu trenutno nalaze samo dvoje srpskih turista koji borave na jugu zemlje, kod Susa.

Prema nepotvrđenim izveštajima, naoružani napadači u vojnim uniformama upali su sa kalašnjikovima u muzej i otvorili vatru na turiste.

Muzej se nalazi neposredno pored parlamenta koji je zasedao u trenutku tog napada za koji je odgovornost, kako je preneo Sputnjik, preuzela džihadistička grupa Islamska država.

Muzej "Bardo", poznat po kolekciji antikviteta, jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Tunisu, a turizam je ključni sektor ekonomije te zemlje koju posećuje veliki broj Evropljana, navodi BBC.

Poslednji teroristički napad u kojem su stradali strani turisti u Tunisu dogodio se 2002. godine kada je u eksploziji bombe bačene na sinagogu na ostrvu Ðerba poginulo 19 ljudi.

Mediji ocenjuju da su bezbednosni rizici u Tunisu u porast poslednjih meseci zbog nestabilne situacije u susednoj Libiji.

Pored toga, veliki broj Tunišana otišao je da se bori u redovima džihadista u Siriji i Iraku, zbog čega raste bojazan da bi ekstremisti po povratku u Tunis mogli da izvedu terorističke napade.

EU, UN, Rusija, SAD osudili napad u Tunisu

Ujedinjene nacije, Evropska unija, Rusija i SAD osudili su današnji napad u muzeju u Tunisu u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba, najviše stranih turista.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini optužila je "terorističke organizacije" za ovaj napad.

"Sa današnjim napadom u Tunisu, terorističke organizacije su još jednom napale zemlje i narod Mediterana", navela je Mogerini u saopštenju, preneo je Rojters.

Ona je istakla da to "osnažava našu odlučnost da tešnje sarađujemo sa partnerima da bi se suprotstavili terorističkoj pretnji".

"EU je odlučna da mobiliše sva sredstva kojima raspolaže da bi podržala Tunis u borbi protiv terorizma i reformisanja bezbednosnog sektora", dodala je Mogerini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je napad na muzej Bardo nazvao "varvarskim činom", za koji nema opravdanja.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun najoštrije je osudio napad i preneo najdublje izraze saučešća porodicama žrtava. Ban je izrazio solidarnost sa narodom i vlastima Tunisa.

Američki državni sekretar Džon Keri je istakao da je Vašington "uz narod Tunisa u ovom teškom trenutku", pohvalivši brzu reakciju vlasti Tunisa u rešavanju talačke krize.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.