Ubica sa Novog Zelanda pred sudom

Izvor: RTS, 16.Mar.2019, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubica sa Novog Zelanda pred sudom

Australijanac Brenton Tarant, koji je u petak u dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu ubio 49 ljudi, izveden je pred istražnog sudiju koji je saopštio da napadač ostaje u pritvoru bez prava na izjašnjavanje o krivici do 5. aprila, kada mu počinje suđenje.
Tarant je sa lisicama na rukama i u belom zatvorskom odelu mirno stajao u Okružnom sudu u Krajstčerču. Tarant se nije izjašnjavao o optužbi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za ubistvo, pa će se pred istim sudom pojaviti ponovo 5. aprila, kada će se verovatno suočiti sa novim optužbama. 

Druge dve osobe koje su uhapšene i dalje su u pritvoru dok policija pokušava da shvati da li su na bilo koji način umešane u napade.
Nijedan od uhapšenih nije imao kriminalnu prošlost niti je bio na spisku za praćenje na Novom Zelandu ili u Australiji.
U napadu koji je Tarant izveo na dve džamije u Krajstčerču ubijeno je 49 ljudi  dok je u bolnicama i dalje oko 40 povređenih. U kritičnom stanju je njih 11, a devojčica stara pet godina koja je ranjena u napadu prebačena je Okland na dalje lečenje. 
U Krajstčerču su timovi patologa nastavili istragu ispred džamija gde su se odigrali napadi. Građani polažu cveće i mole se za žrtve napada.

Na ulicama najvećeg grada na Južnom ostrvu primetno je prisustvo policije, a premijerka je u poslednjem obraćanju poručila da Zakon o oružju mora hitno da se menja.
Premijerka Džasinda Ardern je rekla da je Tarant bio licencirani vlasnik pištolja, a koristio je pet oružja, uključujući dva poluautomatska oružja i dve sačmarice.
"Sada vam mogu reći jednu stvar, naši zakoni o oružju će se promeniti", rekla je Ardernova novinarima, istakavši da će se razmotriti zabrana poluautomatskog oružja.
Novi Zeland je u prošlosti pokušao da pooštri zakone o vatrenom oružju, ali snažan lobi i kultura lova su takve napore omele.

Na Novom Zelandu koji ima svega pet miliona stanovnika procenjuje se da ima milion i po komada vatrenog oružja, ali je zemlja do sada imala nizak nivo nasilja izvršenog oružjem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KRVNIK PRED SUDOM Napadač se smeškao i gledao novinare pravo u oči i pokazao ZLOKOBAN SIMBOL PRSTIMA (FOTO)

Izvor: Blic, 16.Mar.2019

Brenton Tarant koji je uhapšen zbog sumnje da je ubio 49 vernika u dve džamije, pojavilo se u subotu na sudu u Novom Zelandu i nije pokazao nimalo kajanja, gledajući novinare s osmehom na licu.

Nastavak na Blic...

PROCURILE SLIKE SA AERODROMA: Ubica putovao svetom, posetio i Srbiju, a evo gde su ga snimile kamere (FOTO)

Izvor: Kurir, 16.Mar.2019

Terorista Brenton Tarant, koji je pobio 49 ljudi u dve džamije na Novom Zelandu, putovao je u Tursku više puta.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.