Izvor: Blic, 11.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN traže od SAD suđenja plaćenicima za zločine u Iraku

Ujedinjene nacije su danas zatražile od američke vlade da svaki američki plaćenik koji počini zločin u Iraku bude krivično gonjen.



Prošlomesečno ubistvo 17 iračkih civila, za koje su odgovorni radnici privatnog američkog preduzeća za obezbeđenje "Blekvoter", izazvalo je napetost u odnosima Bagdada i Vašingtona. Usledili su i pozivi za strožu kontrolu radnika privatnih preduzeća, koji su izuzeti od krivičnog gonjenja u Iraku, preneo je Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
U novom izveštaju o ljudskim pravima, misija UN u Iraku zatražila je od američkih vlasti "da istraže izveštaje o pogibijama za koje su odgovorni privatno angažovani plaćenici i da uspostave efikasne mehanizme za izvođenje tih ljudi pred lice pravde kada nema opravdanih razloga za ubistva koja su počinili." Izveštaj obuhvata period od aprila do juna i ne odnosi se konkretno na ubistva civila počinjena 16. septembra, ali u tekstu se pominje druga pucnjava, u koju su bili umešani radnici "Blekvotera".

"Američka vlada bi trebalo da preduzme korake kako bi sve kategorije američkih službenika koji rade po ugovoru odgovarale pred zakonom za prestupe počinjene u Iraku", naglasila je misija UN u Iraku. Mnogi Iračani porede privatna preduzeća za obezbeđenje s privatnim armijama, koje mogu da deluju nekažnjeno. Iračke vlasti su optužile "Blekvoter" za namerno ubistvo 17 Iračana, ali kompanija tvrdi da su njeni radnici, u skladu s propisima, reagovali na pretnju konvoju koji su obezbeđivali.

Ove sedmice, u incidentu u koji su takođe bili umešani strani plaćenici ubijene su dve žene čije se vozilo suviše približilo vojnom konvoju. Australijsko preduzeće "Juniti risorsis grup", sa sedištem u Dubaiju, navelo je da vozač nije reagovao na ponovljenu naredbu da se zaustavi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.