Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN pozvale svet na borbu protiv klimatskih promena

Neophodna je preduzeti odlučniju akciju u borbi protiv klimatskih promena, ukazao je danas čelnik Sekretarijata Ujedinjenih nacija za klimatske promene Ivo de Boer na otvaranju dvonedeljnog sastanka Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama u Bonu.

Ova je prva konferencija na tu temu nakon što su objavljeni upozoravajući izveštaji UN o rastućim izgledima za pojavu suša, poplava i porasta nivoa svetskog mora kao posledice globalnog otopljavanja, podsetila je agencija Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Više od 1.000 delegata iz 166 zemalja pokušaće da pronađe načine za otklanjanje zastoja u pregovorima o aktivnijem delovanju na usporavanje globalnog zagrevanja posle 2012. godine, kada ističe važnost Protokola iz Kjota u okviru UN, koji je za industrijalizovane zemlje postavio obavezujuće ciljeve za smanjenje emisija ugljen-dioksida i drugih gasova za koje se smatra da su uzročnici globalnog zagrevanja.

De Boer je istakao da i siromašnije zemlje treba aktivnije da učestvuju u borbi protiv kilimatskih promena, naročito veliki emiteri, i da zemljama u razvoju treba pružiti finansijsku i stručnu podršku kako bi im se omogućilo da učestvuju u toj borbi. Stručnjaci smatraju da će Kina narednih godina preteći SAD i postati najveći svetski emiter gasova s efektom staklene bašte, a ni jedna od tih dveju zemalja nije obuhvaćena Protokolom iz Kjota, kojim je predviđeno da 35 industrijalizovanih zemalja do 2008-2012. smanje emisije za pet odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine.

- Međunarodna zajednica treba neodložno da pristupi što manjim emisijama ugljenika - navedeno je u saopštenju Evropske unije, glavnog pobornika Protokola iz Kjota.

Izveštaji naučnika UN za klimatske promene, objavljeni ove godine, glavnu krivicu za otopljavanja svaljuju na ljudske aktivnosti, pre svega na spaljivanje fosilnih goriva, s mogućim katastrofalnim posledicama, kao što su žarki talasi, širenje bolesti, smanjenje prinosa useva u Africi, i topljenje lednika.

Razgovori u Bonu treba da pripreme teren za sastanak ministara ekologije na Baliju u Indoneziji u decembru ove godine, gde će biti pokrenuti pregovori o postizanju novog sporazuma koji bi stupio na snagu, nakon što istekne važenje Protokola iz Kjota 2012. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.