UBIJENO 45 ŠIITSKIH HODOČASNIKA U IRAKU

Izvor: Kurir, 20.Jan.2011, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UBIJENO 45 ŠIITSKIH HODOČASNIKA U IRAKU

BAGDAD - U dve odvojene eksplozije automobila bombi u blizini svetog šiitskog mesta Kerbala u Iraku je poginulo 45 hodočasnika, a oko 150 ljudi je ranjeno.

Eksplozije su se dogodile na različitim prilazima gradu, a bombe su aktivirane u isto vreme, javio je Rojters.

"Dva automobila parkirana ispred kontrolnih punktova na ulazima u Kerbalu eksplodirala su istovremeno", rekao je šef provincijskog sveta Muhamed el-Musavi.

Napad se dogodio u vreme kada stotine hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << šiitskih hodočasnika dolazi u Kerbalu na kraju 40-odnevne žalosti za imamom Huseinom, unukom proroka Muhameda. Ubijen u bici u VII veku, imam Husein je centralna figura u religiji muslimana šiita.

Šiitski hodočasnici su vrlo često na meti sunitskih ekstremističkih grupa poput Al Kaide, koji ih smatraju nevernicima.

Oko 120.000 iračkih policajaca i pripadnika vojnih snaga zaduženo je za obezbeđenje vernika, od kojih je većina danima pešačila do Kerbale, gde se veruje da je sahranjen imam Husein.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.