Izvor: Blic, 26.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U verskim nemirima u Indiji spaljeno 12 hrišćanskih crkava

Najmanje jedan čovek je ubijen, a 12 crkava je spaljeno ili oštećeno u dvodnevnim nemirima u južnoj indijskoj državi Orisi, koji su izbili pošto je grupa hrišćana, navodno, u ponedeljak napala lokalnog hinduističkog lidera.

Stotine federalnih policajaca raspoređene su na ulicama kako bi sprečili nove napade hinduista na lokalnu hrišćansku zajednicu. "Situacija je napeta, ali pod kontrolom", izjavio je generalni inspektor državne policije B.B. Mišra. Tvrdokorni hinduisti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od koji su neki povezani s glavnom hinduističkom opozicionom Partijom Baratija Džanata, optužuju hrišćanske sveštenike da podmićivanjem pokušavaju da preobrate siromašne Induse iz najniže kaste, naveo je Rojters.

Hrišćanski sveštenici, međutim, tvrde da se Indusi dobrovoljno preobraćaju u hrišćanstvo kako bi umakli okrutnom hinduističkom sistemu kasti. Neke države, među kojima Orisa, uvele su zakon kojim se zabranjuje promena vere. Orisa je u prošlosti bila poprište nekih od najžešćih napada na hrišćane, uključujući ubistvo australijskog misionara Grejema Stejnsa i njegovo dvoje dece, koje je 1999. godine razjarena rulja zapalila u njihovom automobilu. Od ukupno 1,1 milijarde stanovnika Indije, uglavnom hinduista, hrišćani čine dva odsto

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.