Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sukobima u Avganistanu 30 mrtvih, 20 ranjenih

KABUL - Najmanje 11 avganistanskih policajaca, 16 talibanskih ekstremista i dva civila su poginula danas u odvojenim napadima u Avganistanu, a jedan novinar je pronađen mrtav.

Talibani su napali konvoj avganistanske policije u distriktu Karabaj u južnoj provinciji Gazni. Oni su postavili zasedu konvoju a zatim je usledila borba koja je trajala dva sata, rekao je zamenik guvernera ove provincije, Kazem Alajar.

Poginulo je najmanje 11 policajaca a pet je ranjeno. Portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ministarstva unutrašnjih poslova Zemaraj Bašari je rekao da su u razmeni vatre između policije i pobunjenika poginula i dva civila.

Prema njegovim rečima nekoliko talibanskih boraca je takođe poginulo a nekoliko ranjeno u ovom sukobu, dok su tri policijska vozila izgorela.

Kako podsećaju agencije, avganistanska policija je poslednjih sedmica postala meta napada ekstremista a u sličnim napadim tokom prošle godine poginulo je više od 900 policajaca.

Policija je danas pronašla telo avganistanskog novinara Abdula Samada Rohanija koji je radio za Bi-Bi-Si-jev program na lokalnom jeziku u južnoj provinciji Helmand.

Njegovo izrešetano telo pronađeno je u blizini Laškargaha. Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za ovo ubistvo ali su u prošlosti talibani bili okrivljeni za slična ubistva.

U Avganistanu je ubijeno prošle godine pet novinara Avganistanaca, među kojima i dve žene.

U trećem odvojenom incidentu, jedan bombas-samoubica je na severu Avganistana digao u vazduh sebe i svoj motorcikl i ranio tri civila.

Istovremeno komandant avganistanske vojske u zapadnom regionu Golam, Faruk Nahemi, je rekao da je 11 talibana poginulo a osam ranjeno u sinoćnjem NATO bombardovanju zapadne provincije Farah. Talibanski zvaničnici i zvaničnici NATO-a nisu zasad dostupni za komentar ovih navoda.

Inače, danas je u poseti Avganistanu supruga američkog predsednika Džordža Buša, Laura Buš, koja je u Bamijanu posetila lokaciju džinovskih Buda, koje su talibani uništili 2001. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.