U sudaru dva voza 70 mrtvih, 420 povređenih

Izvor: Politika, 28.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sudaru dva voza 70 mrtvih, 420 povređenih

U provinciji Šangdong na istoku Kine čeoni sudar dve železničke kompozicije

Prema izveštajima agencija

Peking – Najmanje 70 ljudi poginulo je juče ujutru, dok je više od 420 povređeno u sudaru dva voza na istoku Kine, saopštili su zvanični izvori, a preneli državni kineski mediji.

Oko 400 ljudi, od kojih je 70 u kritičnom stanju, prebačeno je u obližnje bolnice, a strahuje se da će bilans nesreće biti veći, navodi agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Sinhua.

Nesreća se dogodila ujutro oko 4.45 kada je putnički brzi voz na liniji

Peking–Ćingdao iskliznuo iz šina i čeono se sudario sa vozom koji je dolazio paralelnim kolosekom, javila je državna televizija.

Kako je rečeno, za sada nije poznat uzrok zbog koga je voz iskliznuo iz šina.

Agencija Sinhua prenela je da su islednici isključili terorizam kao uzrok sudara i da je verovatno reč o ljudskoj grešci, odnosno nemaru, bez navođenja ikakvih detalja. Dodaje se, međutim, da su dvojica visokih zvaničnika sa železnice u Šangdongu otpuštena.

Državna agencija Sinhua prenela je da se među povređenima 70 lica nalazi u kritičnom stanju i dodala da je iz šina iskliznulo 10 vagona.

Na državnoj televiziji emitovani su snimci sa mesta udesa, na kojima se vide najmanje dva prevrnuta vagona.

Jedan voz saobraćao je na relaciji Peking–Ćingdao, a drugi je dolazio iz pravca Jantaija, u provinciji Šangdong. Nesreća se dogodila u Cibou, u Šangdongu.

Jedan od radnika železnice rekao je da su oba voza verovatno išla punom brzinom u trenutku sudara, posle koga su vagoni obe kompozicije izleteli sa šina.

U januaru ove godine u provinciji Šangdong poginulo je 18 pružnih radnika kada je na njih naleteo voz koji se iz pravca Pekinga kretao ka Ćingdaou. U toj nesreći povređeno je devet ljudi.

Kina ima jednu od najdužih železničkih mreža u svetu kojom je prošle godine, kako se navodi u podacima vlade, prevezeno 1,36 milijardi ljudi.

Ovo je najgora železnička nesreća koja se u Kini dogodila od 1997. godine, kada je u sudaru vozova u centralnoj kineskoj provinciji Hunan poginulo 136 ljudi.

S. St.

[objavljeno: 29/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.