U najnovijem sukobu u Južnom Sudanu 21 žrtva

Izvor: Blic, 29.Apr.2012, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U najnovijem sukobu u Južnom Sudanu 21 žrtva

Južni Sudan, koji je u graničnom sporu sa svojim severnim susedom Sudanom, saopštio je danas da je najmanje 21 osoba ubijena tokom dvodnevnih borbi između vojske Južnog Sudana i pobunjenika koje podržava sudanska vlast u Kartumu.

Sukob je počeo u petak i trajao je i juče a do njega je došlo u Vau, u blizini Malakala, administrativnog centra Gornjeg Nila, regije koja se graniči sa Sudanom i sa Etiopijom.

"Izbrojano je 21 telo od kojih su neki sa severa a neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa juga", izjavio je portparol vojske Južnog Sudana (SPLA), Filip Arge, prenosi Rojters.

Predsednik Sudana Omar Hasan al-Bašir, proglasio je vanredno stanje u nekoliko oblasti koje se graniče sa Južnim Sudanom, objavljeno je danas na jednom od državnih sajtova.

Sudanski Medija centar naveo je da je vanredno stanje zavedeno u nekim delovima provincija Južni Kordofan, Beli Nil i Sinar, ne iznoseći druge detalje.

Borbe duž granice Sudana i Južnog Sudana neprekidno traju već tri sedmice, zbog čega su se dve države našle na ivici rata, pošto su vojnici Južnog Sudana nakratko zauzeli Heglig, pa se povukli iz područja bogatim naftom na koje Sudan polaže pravo.

Te dve afričke države do sada nisu uspele da reše međusobne sporove oko prihoda od nafte, demarkacije granice i državljanstva, otkako je Južni Sudan proglašen državom pre devet meseci, navodi britanska agencija.

Povezane vesti: Arapska liga vanredno zaseda zbog nasilja između dva Sudana U sukobima Sudana i Južnog Sudana poginula 22 vojnika I Kartum i Džuba tvrde da nisu za rat U Južnom Sudanu ubijeno najmanje 37 ljudi U plemenskim sukobima u Južnom Sudanu - 57 mrtvih

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.