Izvor: B92, 29.Apr.2012, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni Sudan: 21 žrtva sukoba

Džuba -- Južni Sudan saopštio je da je najmanje 21 osoba ubijena tokom dvodnevnih borbi između vojske Južnog Sudana i pobunjenika koje podržava sudanska vlast u Kartumu.

Sukob je počeo u petak i trajao je i juče a do njega je došlo u Vau, u blizini Malakala, administrativnog centra Gornjeg Nila, regije koja se graniči sa Sudanom i sa Etiopijom.

"Izbrojano je 21 telo od kojih su neki sa severa a neki sa juga", izjavio je portparol vojske Južnog Sudana (SPLA), Filip >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Arge, prenosi Rojters.

Predsednik Sudana Omar Hasan al-Bašir, proglasio je vanredno stanje u nekoliko oblasti koje se graniče sa Južnim Sudanom, objavljeno je danas na jednom od državnih sajtova.

Sudanski Medija centar naveo je da je vanredno stanje zavedeno u nekim delovima provincija Južni Kordofan, Beli Nil i Sinar, ne iznoseći druge detalje.

Borbe duž granice Sudana i Južnog Sudana neprekidno traju već tri sedmice, zbog čega su se dve države našle na ivici rata, pošto su vojnici Južnog Sudana nakratko zauzeli Heglig, pa se povukli iz područja bogatim naftom na koje Sudan polaže pravo.

Te dve afričke države do sada nisu uspele da reše međusobne sporove oko prihoda od nafte, demarkacije granice i državljanstva, otkako je Južni Sudan proglašen državom pre devet meseci, navodi britanska agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Južnom Sudanu poginula 21 osoba

Izvor: RTS, 29.Apr.2012

U sukobu vojske Južnog Sudana i pobunjenika, koje podržava Sudan, poginula 21 osoba, prenosi Rojters...Tokom dvodnevnih borbi između vojske Južnog Sudana i pobunjenika, koje podržava sudanska vlast u Kartumu, poginula je najmanje 21 osoba. Južni Sudan je u graničnom sporu sa svojim severnim susedom...

Nastavak na RTS...

Sudan objavio vanredno stanje u južnim regionima

Izvor: Vostok.rs, 29.Apr.2012

29.04.2012. - U Sudanu danas je objavljeno vanredno stanje u regionima koji se graniče sa Južnim Sudanom. Kakve će mere dalje biti sprovedene u vezi sa vanrednim stanjem, nije saopšteno...U vezi sa tim, vlasti Južnog Sudana su izjavile da su spremne da prekinu prepucavanja sa Sudanom. Konkretno,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.