U atlasima i na Google Earthu ostrvo kog nema

Izvor: Mondo, 22.Nov.2012, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U atlasima i na Google Earthu ostrvo kog nema

Grupa australijskih naučnika upustila se u potragu za ostrvom koje se može naći u većim atlasima sveta i na Google Earthu, ali ne i u južnom Pacifiku, gde bi trebalo da bude.

prev next 0 0

 

1 / 2

 

2 / 2

Pod imenom Sandy Island (Peščano ostrvo) ovaj delić kopna na Google Earthu i Google Mapsu nalazi se u Koralnom moru, na pola puta između Australije i Nove Kaledonije, teritorije koja pripada Francuskoj.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />U Tajmsovom svetskom atlasu (Times Atlas of the World) ovo ostrvo je ucrtano, ali pod drugim nazivom - Sable Island.

"Čak i pomorske karte koje koristi istraživački brod "Surveyor" ima ubeleženo ovo ostrvo", kaže Maria Seton koja je dao grupe naučnika koji su krenuli u potragu za pomenutim ostrvom.

Međutim, i pored predane potrage, naučnici nikada nisu našli ostrvo.

"Želeli smo da proverimo podatke koji navode da je na tom mestu dubina mora 1.400 metara", dodala je Maria Seton po povratku s putovanja koje je trajalo 25 dana.

Ona kaže da su svi učesnici ekspedicije vrlo začuđeni jer je nepostojeće ostrvo svuda ubeleženo.

Stručnjaci hidrografske službe australijske mornarice, koja je zadužena za izradu službenih pomorskih karata, izjavili su za australijske medije da oni uvek opšte kartografske činjenice uzimaju "sa zrnom soli", jer su neki detalji zastareli ili pogrešni.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.