U Sloveniji se pojavio prvi slučaj bolesti koju na čoveka prenosi krpelj!

Izvor: BKTV News, 29.Avg.2014, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sloveniji se pojavio prvi slučaj bolesti koju na čoveka prenosi krpelj!

U Sloveniji je zabeležen prvi slučaj obolevanja čoveka od babezioze – retke bolesti slične malariji koja, ako se ne leči, u nekim slučajevima može biti smrtonosna, pišu lokalni mediji.
 
Reč je o infekciji parazitima roda babesia koje prenose krpelji i napadaju crvena krvna zrnca, a inače je prisutna prvenstveno na životinjama.
U Evropi je zabeleženo samo nekoliko desetina slučajeva prenosa babezioze na čoveka.
Da se radi o prvom slučaju te retke bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << na čoveku u Sloveniji utvrđeno je analizom krvi pacijentkinje koja je nedavno primljena u bolnicu u Murskoj Soboti.
Imala je visoku temperaturu, mučninu, bolove u mišićima… U krvi su joj pronađenio paraziti, uzročnici babezioze, što je potvrdila je i naknadna analiza obavljena na Medicinskom fakultetu u Ljubljani.
U Sloveniji krpelji mnogo češće prenose na čoveka uzročnika lajmske borelioze, takođe opasne bolesti.
Godišnje se, prenosi Index.hr, prijavi više hiljada takvih slučajeva, a zadnjih je godina među najčešće prijavljenim infekcijama.
Izvor: tanjug.rs
The post U Sloveniji se pojavio prvi slučaj bolesti koju na čoveka prenosi krpelj! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

PANIKA: Slovenka se zarazila parazitom babezioze

Izvor: Kurir, 30.Avg.2014, 08:05

LJUBLJANA - U Sloveniji je zabeležen prvi slučaj babezioze kod čoveka, retke bolesti slične malariji, koja, ako se ne leči, u nekim slučajevima može biti i smrtonosna...Reč je o infekciji parazitom roda babesija, koji prenose krpelji, napadaju crvena krvna zrnca, a inače je prisutna prvenstveno...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.