U Rusiji će biti napravljena karta za gurmane

Izvor: Vostok.rs, 07.Dec.2012, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rusiji će biti napravljena karta za gurmane

07.12.2012. -

„Ukusna karta Rusije“ će se uskoro pojaviti na internetu. Posetioci projekta će moći da se upoznaju s kulinarskim zanimljivostima zemlje i da otkriju starinske veštine u pripremanju poznatih jela.

Izrađena u vidu čarobnog stolnjaka „Ukusna karta Rusije“ će pomoći gurmanima da naprave maršrutu gastronomskog putovanja. Ispostavlja se da je domovina kaše od griza u Voronježu, najbolja riba snetac u Sankt-Peterburgu, a pravi puter je u Vologdi. Govori >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << rukovodilac arhitektonsko-etnografskog muzeja Vologodske oblasti Natalija Kiršina.

- Vologda je vologodski puter. Vologda je zavičaj Nikolaja Vereščagina, kojem pripada prvenstvo u izradi recepta. U Vologdi se nalazi Mlečno-privredna akademija „Vereščagin“, gde studenti između ostalog uče tehnologiju proizvodnje putera. U oblasti ima mnogo fabrika specijalizovanih za proizvodnju mlečnih proizvoda. I u Vologdi postoji Muzej vologodskog putera.

Jaroslavlj je proglašen za domovinu rena. Po istorijskim činjenicama, car Ivan Grozni je 1564. godine naredio da se on gaji. Od tada su Rusi veoma zavoleli likere, meze i začine od rena, što se odrazilo i na folklor. Ruski narod je poklonio pažnju i tulskom medenjaku, koji se, prirodno, asocira s Tulom, ističe Nadežda Tračuk – direktor muzeja „Tulski medenjak“.

Koliko poslovica ima o tome. Na primer, „lomi se kao tulski medenjak“. Zato što u stara vremena medenjak nije sečen, već lomljen. I na prelomljenom mestu je bio jako zanimljiv. Videla se ova njegova poroznost, to kako je nadošao, i osećao se neobičan miris meda, livada i polja. Jer u stara vremena nisu postojali začini. Tulski medenjak se pravio od jedne vrste meda. Med je služio i kao zaslađivač i kao aromatizator i kao prirodni konzervans.

O ovome i o mnogim drugim, poznatim i zadivljujućim, ukusnim činjenicama, govoriće „Ukusna karta“. Ona će predstavljati nastavak „Bajkovite karte Rusije“ koja postoji od 2010. godine i objedinjuje informacije o rezidencijama junaka iz bajki i narodnih pesama. Govori autor ovih internet-projekata Aleksej Kozlovski.

- Zadatak „Bajkovite karte Rusije“ jeste da pronađe folklorne ili etnografske osnove za eventualna mesta na kojima su živeli ili u kojima su rođeni junaci. A „Ukusna karta“ prikazuje mesta na kojima su nađeni originalni ruski recepti jela ili, na primer, vrsta sira. Zašto se „Bajka“ i „Ukusno“ dopunjavaju? Zato što je u bajkama uvek bio veliki pir. Odlično se sećamo kako je „po brkovima curilo, a u usta nije dospelo“.

Ruski regioni su se veoma zainteresovali za ideju učestvovanja u projektu. I dok nazivi uralskih peljmena ili muromskih kolača govore sami za sebe, za pravo da se smatraju zavičajem kiselih krastavaca bore se istovremeno tri oblasti: Moskovska, Voronješka i Kirovska.

„Ukusna karta Rusije“ će se u mreži pojaviti u novogodišnjoj noći.

Natalija Kovaljenko,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.