U Normandiji se danas obeležava 65. godišnjica Dana D

Izvor: Blic, Beta, 06.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Normandiji se danas obeležava 65. godišnjica "Dana D"

Danas se manifestacijama na francuskoj obali, u Normandiji, obeležava 65. godišnjica iskrcavanja Savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu, 1944. godine.



Operacijom poznatom kao "Dan D", počela je jedna od ključnih bitaka za pobedu nad nacističkom Nemačkom.

Svečanom obeležavanju iskrcavanja više od 150.000 vojnika na plaže Normadije, prisustvuje nekoliko hiljada britanskih, američkih i kanadskih veterana i njihovih potomaka, prenose agencije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Na ceremoniju dolaze i predsednici SAD i Francuske, Barak Obama i Nikola Sarkozi, britanski i kanadski premijeri, Gordon Braun i Stiven Harper, i britanski princ Čarls.

Bitka za Normandiju vodila se 1944. između snaga nacističke Nemačke, koje su okupirale zapadnu Evropu, i invazionih savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu. Šezdeset godina kasnije, invazija Normandije, poznata i kao Operacija Overlord, ostaje najveća pomorska invazija u istoriji, koja je uključivala preko tri miliona vojnika koji su prevezeni preko kanala La Manš iz Engleske u Normandiju u okupiranoj Francuskoj.

Većinu savezničkih snaga činile su američke, britanske, kanadske i francuske jedinice. Druge zemlje, čiji vojnici su takođe učestvovali u bici, bile su Australija, Belgija, Čehoslovačka, Grčka, Holandija, Novi Zeland, Norveška i Poljska.

Iskrcavanje u Normandiji započelo je noćnim padobranskim i jedriličarskim desantom, masivnim vazdušnim napadima i pomorskim bombardovanjem nakon kojeg je usledio desant, 6. juna, ili Dan "D".

Bitka za Normandiju potrajala je još dva meseca koliko je trebalo savezničkim snagama da uspostave čvrst mostobran na evropskom kopnu i da probiju nemačku liniju fronta u Francuskoj, a okončana je sa oslobađanjem Pariza i uništenjem džepa kod Faleza.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.