U Kazahstanu oko 100 uhapšenih zbog poziva opozicije na protest

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Feb.2020, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kazahstanu oko 100 uhapšenih zbog poziva opozicije na protest

Oko 100 osoba uhapšeno je danas u Almatiju, najvećem gradu Kazahstana, posle poziva na protest koje su uputile dve opozicione grupe u toj zemlji centralne Azije.

Frans pres je na licu mesta preneo da je policija privela oko 30 aktivista Demokratske stranke, koju kazahstanske vlasti ne priznaju.

Okupljeni su želeli da protestuju zbog hapšenja reditelja Žanbolata Mamaja, koji je jedan od osnivača Demokratske stranke.

Prema navodima očevidaca, uhapšeno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je oko 70 osoba na mestu protesta, ali je Mamaj u petak pre svog hapšenja rekao da je ranije privedeno najmanje deset pristalica stranke.

Druga grupa, Demokratski izbor Kazahstana (DCK), koja je zabranjena odlukom suda 2018. godine jer se smatra ekstremističkom, takođe je pozvala na protest.

Prema zakonu o pravu na protest, aktivisti mogu da budu uhapšeni tokom okupljanja ako nemaju dozvolu vlasti. Vlasti vrlo retko odobravaju političke skupove.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kazahstan: Desetine uhapšenih zbog poziva opozicije na protest

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Feb.2020

Oko 100 osoba uhapšeno je danas, 22. februara, u Almatiju, najvećem gradu Kazahstana, posle poziva na protest koje su uputile dve opozicione grupe u toj zemlji centralne Azije. Frans pres je sa lica mesta preneo da je policija privela oko 30 aktivista Demokratske stranke, koju kazahstanske vlasti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.