Izvor: Blic, 25.Nov.2017, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Jemen stigao prvi avion humanitarne pomoći

Prvi avion UN koji dostavlja humanitarnu pomoć i Jemen sleteo je u jemensku prestonicu Sanu, saopšteno je iz Dečijeg fonda UN (UNICEF).

Predstavnik UNICEF-a u Jemenu Meriksel Relano je izjavila da je avionom UN, između ostalog, u Jemen dostavljeno 1,9 miliona doza vakcina.

U Jemen su sletela još tri aviona, kojima su u zemlju stigli humanitarni radnici UN, kao i članovi tima Međunarodnog Crvenog krsta.

U Jemenu se nadaju da će prvi brodovi koji prevoze >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << humanitarnu pomoć u jemensku luku stići u četvrtak, ali Bi-Bi-Si navodi da bi moglo doći do odgađanja pristajanja brodova, jer su pregovori o tome sa koalicijom i dalje u toku.

Agencije UN su upozorile na strašne posledice po "hiljade nevinih žrtava" ukoliko se preko potrebne namirnice ne dostave u dogovorenom vremenskom roku, a humanitarni radnici upozoravaju da zalihe humanitarne pomoći koja se dostavlja avionima nisu dovoljna.

Koalicija predvođena vojskom Saudijske Arabije je uvela blokadu međunarodnih letova u vazgušnom prostoru Jemena, nakon što su pobunjenici sa položaja u Jemenu ispalili projektil ka saudijskoj prestonici Rijadu.

Iz saudijske vojske je saopšteno da je presretanje projektila, koji su ispalili jemenski Huti, izvršeno iznad Međunarodnog aerodroma u Rijadu.

Humanitarna pomoć je hitno potrebna za više od 20 miliona ljudi u Jemenu, među kojima je oko 11 miliona dece, od kojih oko 400.000 njih boluje od akutne neuhranjenosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.