Izvor: Blic, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Grčkoj vanredno stanje zbog poplava, Rumunija i Bugarska zatvorile luke

Najmanje dve osobe su poginule u poplavama u severoistočnoj Grčkoj, koje su izazvale jake kiše, dok su vlasti juče uvele vanredno stanje Deo bugarske i rumunske obale uz Crno more takođe je zahvatilo snažno nevreme, pa su vlasti obeju zemalja morale da zatvore crnomorske luke.

Grčke vlasti su juče uvele vanredno stanje u pojedinim delovima severoistočne Grčke pošto su jaki pljuskovi izazvali poplave u tom delu zemlje, u blizini granice sa Turskom. Privatni radio "Fleš" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je javio da je na severu Grčke poginuo jedan 45-godišnji muškarac, kada su njegova kola upala u jarak, dok se u vodama blizu Atine utopio jedan indijski imigrant.

Stanovništvo nekoliko sela severoistočne Grčke bilo je primorano da se evakuiše, javila je agencija AP. U oblasti Arkadija, na Peloponezu, nekoliko kuća je poplavljeno, a jedan put i tri mosta su se urušila kada se izlila reka Alfejos, što je dovelo do potpunog prekida saobraćaja. U oblasti Ilia, takođe na Peloponezu, koja je letos bila pogođena požarima, zvaničnici su povećali stepen pripravnosti, a ozbiljnih problema zasad nema iako kiša pada bez prestanka.U gradu Komotini meštani su juče napustili svoje domove nakon što je voda preplavila ulice i njihove kuće. Vojska je poslala kamione za evakuaciju onih koji su ostali, a vlasti su proglasile vanredno stanje u Komotiniju gde je reka provalila svoje obale i blokirala domaće životinje u oborima.

Deo bugarske i rumunske obale uz Crno more zahvatilo je snažno nevreme, pa su vlasti obeju zemalja morale da zatvore crnomorske luke. Zbog obilnih kiša, praćenih snažnim vetrom, zatvorene su bugarske crnomorske luke Varna i Burgas, a u gradu Radnevo proglašeno je vandredno stanje.

Na jugu Bugarske je na jedan kvadratni metar palo je više od 100 litara kiše, a 17 sela u Rodopskim planinama je bez struje. Meteorološke službe javljaju da je u zapadnim i centralnim delovima Bugarske, kao i na planinskim vrhovima, kiša prešla u sneg, a vetar još ne jenjava.

U Rumuniji su zbog nevremena zatvorene sve crnomorske luke. "Zbog nevremena otkazani su svi radovi na utovaru i istovaru brodova u lukama na Crnom moru", izjavila je kontrolor prometa u luci Konstanti Florea Rašica. Prema predviđanjima, luka će ostati zatvorena još 12 sati, pošto se ne očekuje brzo poboljšanje vremena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.