Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski parlament podržao reformu o izboru predsednika

Turski parlament usvojio je ustavni amandman prema kojem predsednika države biraju glasači neposredno na izborima, a ne, kao što je do sada bilo, poslanici u parlamentu, objavili su turski mediji.

Državna novinska agencija Anatolija javila je da je 365 poslanika glasalo za izmenu ustava, dok će ceo paket reformi morati da prođe još jednu debatu i bude usvojen pre nego što ga predsednik Ahmet Nedžet Sezer unese u zakonik. Neki politički komentatori očekuju da predsednik Sezer >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili sud blokiraju ove predloge, preneo je Rojters.

Da bi bio usvojen u prvom krugu, svaki član predloga treba da dobije 330 glasova, dok se na kraju drugog kruga, u roku od tri dana, glasa za ceo paket, za čije je usvajanje potrebno odobrenje dve trećine poslanika u parlamentu ili 367 glasova. Ukoliko za ceo paket bude glasalo između 330 i 366 poslanika, o reformi će biti raspisan referendum.

Nešto ranije, parlamentarci su usvojili drugi deo paketa reformi po kojem se opšti izbori održavaju svake četiri godine, umesto svakih pet, kao što je sada slučaj.

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) predložila je reforme ustava pošto su opozicione stranke bojkotovale glasanje u parlamentu kako bi sprečile ministra spoljnih poslova Abdulaha Gula da postane predsednik. Ustavni sud Turske poništio je rezultate prvog kruga glasanja u parlamentu u petak 27. aprila o jedinom kandidatu Gulu, uz obrazloženje da izbor predsednika nije validan ako nije prisutno najmanje dve trećine od ukupno 550 poslanika. Gul je povukao kandidaturu posle jučerašnje druge runde glasanja , a opšti izbori zakazani su za 22. jul. Predložena reforma omogućila bi da predsednik bude biran na dva petogodišnja mandata, dok je do sada parlament birao šefa države sa jednim sedmogodišnjim mandatom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.