Turska vojska bombardovala položaje kurdskih pobunjenika

Izvor: Blic, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska vojska bombardovala položaje kurdskih pobunjenika

Turski vojni helikopteri bombardovali su danas položaje kurdskih pobunjenika u istočnoj Turskoj, u trenutku kada se u zemlji proslavlja Dan republike, a u dva razdvojena incidenta, poginula su dvojica turskih vojnika.



Turska novinska agencija Anadolija takođe je objavila da je vojska zarobila grupu od oko 100 kurdskih separatista, u blizini granice s Irakom, iako pripadnnici Radničke partije Kurdistana (PKK) to demantuju. Vojnici na granici s Irakom, javlja Anadolija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saterali su kurdske gerilce u pećine u planinama u pograničnoj provinciji Hakari i zarobili ih, preneo je AP.

Predstavnik kurdskih pobunjenika Abdul Rahman al-Čaderči, rekao je, međutim, da je izveštaj "neosnovan", da u toj oblasti nije bilo sukoba i da su takve optužbe "deo turske propagande protiv PKK."

Takođe danas, vojska je iz helikoptera ispaljivala rakete na baze pripadnika PKK, u planinama u turskoj pograničnoj provinciji Širnak.

U međuvremenu, u dva razdvojena incidenta, poginula su dvojica turskih vojnika, prenela je agencija Rojters. Jedan od njih ubijen je tokom operacije na jugoistoku Turske, dok je drugi poginuo u provinciji Tundželi, u eksploziji nagazne mine, omiljenog oružja separatista iz PKK.

Vojni izvori saopštili su juče, da je u operaciji u oblasti Tundželi, nekoliko stotina kilometara udaljenoj od granice, ubijeno 20 kurdskih separatista.

Turska je rasporedila najmanje 100.000 vojnika, tenkove, borbene avione i helikoptere duž granice sa Irakom u očekivanju odluke o vojnom upadu na sever te zemlje, gde je stacionirano oko 3.000 kurdskih separatista. "Zadržavamo dah u očekivanju naređenja za operaciju," rekao je visoki bezbednosni oficir za dnevnik "Radikal", u blizini granice gde su pobunjenici 21. oktobra ubili 17 turskih vojnika.

Bela kuća saopštila je da zahteva od Turske i Iraka da nastave razgovore i izbegnu vojnu akciju preko granice.

Tenzija duž granice između dve zemlje jača od 17. oktobra, kada je parlament u Ankari odobrio vojnu akciju protiv pobunjenika iz redova PKK, koji se kriju u susednom Iraku, odakle prelaze granicu i napadaju ciljeve u Turskoj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.