Turska: 13 uhapšenih zbog ubistva ambasadora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2016, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: 13 uhapšenih zbog ubistva ambasadora

Naoružana grupa Džaiš al-Fatah preuzela je odgovornost za ubistvo ruskog ambasadora Andreja Karlova u Turskoj, prenela je danas agencija Itar-Tas pozivajući se na izveštaj TV Al Sumarija. Turski mediji objavili su ranije danas da je dosad uhapšeno 13 osumnjičenih zbog veza sa ubistvom ruskog ambasadora u Ankari, a među njima su i otac, majka i sestra atentatora.

Kako navodi turska tv stanica "Haber", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << šest osumnjičenih je uhapšeno u provinciji Ajdin gde je rođen napadač Mevlut Mert Altintaš.

Među uhapšenima su i njegov otac, majka, sestra i drugi rođaci.

Preostali su uhapšeni u Izmiru.

Agencija Tas s prenosi da je uhapšen i advokat, vlasnik stana u kom je jedno kraće vreme živeo Altintaš.

Karlov je ubijen u ponedeljak uveče, a sutra će biti sahranjen u Moskvi.

Na njega je iz pištolja pucao bivši turski policajac dok je držao govor otvarajući izložbu fotografija "Rusija očima Turaka" u jednoj galeriji u Ankari.

Ruske i turske vlasti su napad okarakterisale kao teroristički čin.

Peskov: Prerano da se zaključi ko stoji iza ubistva Karlova

Prerano je da se zaključi ko stoji iza ubistva ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, nakon što je Turska za to ubistvo optužila muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena.

"U ovom slučaju, ne treba žuriti sa zaključcima pre nego što istraga utvrdi, kao što je rekao naš predsednik Vladimir Putin, ko stoji iza ubistva ambasadora", rekao je Peskov novinarima, prenosi AFP.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu prethodno je juče američkom državnom sekretaru Džonu Keriju u telefonskom razgovoru rekao da Turska veruje da iza ubistva ambasadora stoji muslimanski sveštenik Fetulah Gulen, koji živi u egzilu u SAD.

Na to je Keri rekao da je zabrinut zbog retorike koja dolazi iz Turske u vezi sa američkom umešanošću, ili podrškom ubistva ambasadora i dodao da su takve tvrdnje apsurdne i neistinite, preneo je njegov portparol Džon Kirbi.

Kako prenosi "Hurijet", turske vlasti, koje optužuju Gulena i za neuspeli državni udar u julu, sada istražuju moguću povezanost Altintasa sa Gulenom, pogotovo jer je Altintas tog 15. jula javio policiji, gde je tada radio, da je bolestan.

Turski mediji navode i da je zbog ubistva privedeno 13 osoba, među kojima su i rođaci Altintasa.

U međuvremenu, 18 ruskih istražitelja je juče stiglo u Ankaru kako bi pomoglo u istrazi, nakon što su to dogovorili predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan.

Ubica ruskog ambasadora štitio Erdogana osam puta

Mladi turski policajac koji je ubio ruskog ambasadora u Ankari bio je osam puta član obezbeđenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, preneli su danas turski mediji.

List Hurijet preneo je da je Altintaš bio član Erdoganovog obezbeđenja u osam navrata od neuspelog vojnog udara u Turskoj izvedenog 15. jula ove godine.

"On (Altintaš) koji je ubijen posle ubistva ambasadora, bio je deo obezbeđenja predsednika odmah iza telohranitelja", naveo je list i dodao da se u pritvoru nalazi 13 osoba, među kojima i članovi porodice ubice.

Zvaničnici Rusije i Turske naveli su da ih ubistvo diplomate neće omesti u nastojanjima da poprave bilateralne odnose.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

13 uhapšenih za ubistvo ruskog ambasadora

Izvor: B92, 21.Dec.2016

Ankara -- Do sada je uhapšeno 13 osumnjičenih zbog veza sa ubistvom ruskog ambasadora u Ankari, a među njima su i otac, majka i sestra atentatora...Za to vreme, iz Rusije stižu izjave da je još preuranjeno da se govori ko stoji iza ubistva ambasadora...Opširnije u video prilogu..

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.