Nastavlja se istraga u Turskoj, uhapšena porodica atentatora

Izvor: N1 televizija, 21.Dec.2016, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se istraga u Turskoj, uhapšena porodica atentatora

Sirijska islamistička grupa Džaiš al-Fatah preuzela je odgovornost za ubistvo ruskog ambasadora Andreja Karlova u Turskoj. Turski mediji objavili su da je dosad uhapšeno 13 osumnjičenih zbog veza s ubistvom ruskog ambasadora u Ankari.

Među uhapšenima su i otac, majka i sestra atentatora. Mladi turski policajac koji je ubio ruskog ambasadora u Ankari, bio je osam puta član obezbeđenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Telo ruskog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ambasadora Andreja Karlova u Moskvi su jutros dočekali ruski i turski ministri spoljnih poslova Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, kao i udovica pokojnog ambasadora.

Kremlj je saopštio da je još preuranjeno reći ko stoji iza ubistva ruskog ambasadora u Ankari, dok turske vlasti pominju imama Fetulaha Gulena kao mogućeg nalogodavca.

"Gulen je osudio ovaj gnusni teroristički čin. On osuđuje svaki terorizam, a posebno atentat na predstavnika jedne nacije", rekao je predstavnik Fetulaha Gulena Alt Aslandogan.

Svaku vezu sa atentatom odbacuje i Vašington, posebno posle pisanja Njujork dejli mejla da to vojnik ubio vojnika, svejedno da li u Alepu ili na izložbi.

"Državni sekretar je u razgovoru sa turskim ministrom izrazio zabrinutost zbog retorike koja dolazi iz Turske, koja prećutno sugeriše podršku SAD ovom činu, jer je gospodin Gulen ovde", kaže Džon Kirbi iz Stejt departmenta.

Kremlj veruje da su odnosi Rusije i SAD posle ubistva ambasadora očajni, ali da predsednik Putin ne odustaje od plana da se odnosi poprave.

Do ubistva ruskog ambasadora došlo je u trenutku kada se rusko-turski odnosi nalaze na prekretnici, kada je rat u Siriji na krvavoj prekretnici, kada EU nikad nije bila ranjivija i nejedinstvenija i kada SAD čekaju novog predsednika.

U takvim okolnostima čak i kod ovako gnusnog čina, analitičari postavljaju pitanje: ko ima koristi. Ruski predsednik Putin otkazao je, zbog državne sahrane ambasadora Karlova, tradicionalnu godišnju pres konferenciju za petak.

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Sirija,   Ambasador Rusije

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Turska: Uhapšeno 13 osumnjičenih zbog ubistva ambasadora

Izvor: N1 televizija, 21.Dec.2016

Sirijska islamistička grupa Džaiš al-Fatah preuzela je odgovornost za ubistvo ruskog ambasadora Andreja Karlova u Turskoj. Turski mediji objavili su da je dosad uhapšeno 13 osumnjičenih zbog veza s ubistvom ruskog ambasadora u Ankari...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.