Turci meta požara širom Nemačke

Izvor: Blic, 16.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turci meta požara širom Nemačke

U noći između četvrtka i petka, u Nemačkoj su izbila dva požara u zgradama u kojima žive imigranti. Nemačka policija sumnja da je požar u gradu Tutlingen na jugu zemlje podmetnut, a svih 14 stanara turskog porekla uspelo je da se spase. Za drugi požar u Vizbadenu, u kojem je povređeno devet osoba, zvaničnici veruju da je izbio slučajno.

Policija je objavila da je požar u gradu Tutlingenu u pokrajini Baden Virtemberg podmetnut, jer je vatra izbila na šest mesta. Požar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je izbio i ispred i unutar zgrade, istakao je Volfgang Šuč, policijski zvaničnik.

Niko u Tutlingenu nije stradao zahvaljujući muškarcu koji je uočio vatru po povratku iz noćne službe, nakon čega je probudio stanare. U drugom požaru u Vizbadenu u Hesenu, požar je izbio u četvrtak uveče na trećem spratu centra za izdavanje azilantskih dozvola. Povređeno je devet osoba, od kojih sedmoro dece.

U Nemačkoj je pokrenuta osetljiva debata, pošto je 3. februara u zgradi u Ludvigshafenu, nastanjenoj Turcima, vatra usmrtila devet osoba. Iako zaključci istrage još nisu poznati u Turskoj mediji iznose hipotezu da je požar delo ksenofobičnog zločinca.

Nemiri mladih u Danskoj

U nekoliko danskih gradova tokom pretprošle noći zapaljeni su automobili i kontejneri za smeće, a gorela je i škola u predgrađu Kopenhagena. Danske vlasti za nerede krive imigrantsku omladinu. Nemiri su trajali pet noći zaredom, a počeli su prošle nedelje u četvrti Noerebru u Kopenhagenu, u kojoj žive brojni imigranti. Portparol Vlade je kazao da je motiv incidenata bes mladih na navodno policijsko maltretiranje, ali da je u pozadini i reakcija na ponovno objavljivanje karikatura proroka Muhameda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.