Izvor: B92, 17.Apr.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Troje stranaca ubijeno u Boliviji

La Paz, Karakas -- Bolivijska vlada saopštila je da je razbijena grupa koja je planirala da ubije predsednika zemlje Eva Moralesa i da je u toj operaciji ubijeno troje zaverenika.

U polučasovnoj pucnjavi u jednom hotelu, u istočnom bolivijskom gradu Santa Kruz, snage bezbednosti ubile su troje stranaca. Predsednik Bolivije Evo Morales rekao je i da postoji mogućnost da je i jedan Irac bio među "stranim plaćenicima", koji su planirali atentat na njega, kao i da su u akciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uhapšene dve osobe.

"Juče sam dao instrukcije potpredsedniku da uhapsi te plaćenike i jutros sam obavešten da su u polusatnom obračunu u hotelu u gradu Santa Kruz, tri stranca ubijena i dva uhapšena. Prema informacijama kojima raspolažem trebalo je da budemo ubijeni potpredsednik, jedan ministar i ja" objasnio je Morales.

Atentator hrvatski dobrovoljac?

Bolivijac Eduardo Flores, koji se kao dobrovoljac priključio hrvatskih snagama u Slavoniji 1991. godine, ubijen je u okršaju sa policijom u bolivijskom gradu Santa Kruzu, kao član grupe čiji je cilj bilo ubistvo bolivijskog predsednika Eva Moralesa, navodi zagrebački Jutarnji list.

Policija je saopštila da su, pored četrdesetdevetogodišnjeg Floresa, ubijeni i Majkl Dvajer iz Irske i Arpad Mađaroši iz Mađarske, dok su uhapšeni Mario Tadić iz Bolivije i Mađar Tožo.

Mađarska rediteljka Ibolija Fekete je 2001. godine snimila film "Čiko", čiji je glavni junak Flores.

Među uhapšenima je i penzionisani bolivijski vojnik koji se tokom prethodne decenije borio u sukobima na području bivše Jugoslavije, izjavio je državni tužilac Horhe Gutieres.

Načelnik bolivijske policije Viktor Ugo Eskobar rekao je da su u operaciji zaplenjeni eksploziv, vatreno oružje i planovi praćenja predsednikove kolone vozila. Policija je potvrdila da su ubijena dva mađarska državljanina i jedan državljanin Bolivije.

"Ti ljudi su mađarske nacionalnosti. Koliko sam razumeo, oni su trenirani za napad” naveo je Eskobar.

Prema rečima šefa bolivijske policije, postoje dokazi o dogovoru za napad i dokazi da je u atentat umešano još nekoliko stranih državljana. On je dodoao da policija traga za ostalim počiniocima.

AP javlja da su među članovima grupe bili državljani Mađarske Irske i, verovatno, Hrvatske.

Iz Moralesovog kabineta je saopšteno da su u grupi bili državljani Hrvatske i Irske i pripadnici bolivijske "ekstremne desnice".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ubijeni atentatori na Moralesa

Izvor: Mondo, 16.Apr.2009, 22:37

Predsednik Bolivije Evo Morales saopštio je da su bezbednosne snage i visoki zvaničnici osujetili atentat na njega i ubili troje stranaca u polučasovnoj pucnjavi u jednom hotelu.

Nastavak na Mondo...

Atentator na Moralesa ratovao protiv Srba u Hrvatskoj

Izvor: Blic, 18.Apr.2009, 06:37

Bolivijska policija sprečila je atentat na predsednika Evu Moralesa, ubivši u polučasovnom okršaju sa zaverenicima trojicu osumnjičenih koji su aktivirali ručnu bombu u hotelu u Santa Kruzu, na istoku zemlje. Policija je saopštila da je među ubijenim napadačima i Eduardo Rosa Flores, zvani Čiko,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.