Trivan: Gradnja mini hidroelektrana u zaštićenim zonama je horor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2018, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan: Gradnja mini hidroelektrana u zaštićenim zonama je horor

Zakon dozvoljava izgradnju mini hidroelektrana u zaštićenim zonama i to je ono što treba promeniti ukoliko želimo da očuvamo prirodu i njen biodiverzitet, rekao je za RTV ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Ocenjujući aktuelnu situaciju u vezi sa gradnjom mini hidroelektrana u zaštićenim zonama Stare planine, Goča, Kopaonika, ministar kaže da je to horor i da investitori narušavaju ekološku ravnotežu i ugrožavaju i biljni i životinjski svet.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Mi, kaže ministar, treba da sagledamo da li od te gradnje imamo veću korist ili štetu i ko ima korist a ko trpi štetu. Po našim zakonima, dozvoljena je gradnja u zaštićeni područjima, protiv koje se građani bune, a pravo pitanje je da li su ti investitori ispoštovali projekte i dozvole koje su dobili od nadležnih.

Trenutno postoji, precizirao je Trivan, oko 60-ak zahteva za gradnju na Staroj planini i zbog takvih slučajeva treba menjati regulativu, mada ne možemo sprečiti one koji su već dobili dozvole .

"Moramo prekontrolisati sve izgrađene objekte i utvrditi da li su ignorisane zakonske odredbe kojima je definisano da 30% reka ili potoka mora biti slobodno. Ti potoci moraju da prežive, rekao je ministar dodajući da građani imaju pravo da se bune i štite svoju životnu okolinu i lokalnu zajednicu. Struka treba da da poslednju reč i nije dobro da ministarstvo energetike daje saglasnosti i dozvole", zaključio je ministar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Trivan: Gradnja mini hidroelektrana u zaštićenom prostoru omogućena zakonom, ne možemo da reagujemo

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2018

Ministar zaštitite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da je gradnja mini hidroelektrana u zaštićenim prostorima omogućena zakonom, te da bi za zabranu njihove gradnje trebalo promeniti Zakon o zaštiti prirode...Trivan je gostujući na Radio-televiziji Vojvodine rekao da su dozvole za...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.