Trivan: Gradnja mini hidroelektrana u zaštićenom prostoru omogućena zakonom, ne možemo da reagujemo

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2018, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan: Gradnja mini hidroelektrana u zaštićenom prostoru omogućena zakonom, ne možemo da reagujemo

Ministar zaštitite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da je gradnja mini hidroelektrana u zaštićenim prostorima omogućena zakonom, te da bi za zabranu njihove gradnje trebalo promeniti Zakon o zaštiti prirode.

Trivan je gostujući na Radio-televiziji Vojvodine rekao da su dozvole za gradnju tih hidroelektrana dobijene od Ministarstva energetike i da su u skladu sa zakonom.

On je kazao da je "dužan da kaže da nije dobro graditi mini hidroelektrane u >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zaštićenim zonama prirode", ali da ako neko legalno dobije dozvolu za gradnju, ne može ga sprečiti da to izgradi.

"Zakon trenutno dozvoljava izgradnju hidro elektrana u zaštićenim zonama, ja se nadam da ću izgurati zakon koji će to zabraniti i nadam se da će se to desiti", rekao je Trivan.

On je rekao da kontrola svih izgrađenih mini hidroelektrana mora da se dogodi i da stručnjaci moraju biti organizovani zbog toga.

"Sve vreme radimo na tome i govorim javno da sam protiv toga, a da sam za zaštitu žiotne sredine", rekao je Trivan i dodao da je u ovom trenutku nemoguće da reaguje, jer zakon to ne dozvoljava.

Komenatrišući to što su građani proteklih dana palili strnjiku, Trivan je kazao da taj "samoubilački nagon ne može da razume".

"Poruka tim građanima je - nemojte to da radite. Nemojte da sečete granu na kojoj sedite", rekao je Trivan.

On je naveo da je 805 hektara Carske bare oštećeno u požaru i da će prirodi treba dati vremena da se oporavi, ali i da postoje načini da se na veštački način taj prostor revitalizuje.

Povodom svoje ocene da je stanje vazduha u većim naseljima zabrinjavajuća, Trivan je rekao da je neophodno otvoriti više stanica za monitoring.

"Termoelektrane su najveći zagađivači, na drugom mestu je privatno grejanje. Gasićemo kotlarnice i spajati sa centralnim gradskim toplovodom", rekao je Trivan.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trivan: Trenutni zakon dozvolio MHE u zaštićenim prostorima

Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2018

Ministar zaštitite životne sredine Goran Trivan izjavio je da je gradnja mini hidroelektrana (MHE) u zaštićenim prostorima omogućena zakonom, te da bi za zabranu njihove gradnje trebalo promeniti Zakon o zaštiti prirode...Trivan je gostujući na Radio-televiziji Vojvodine rekao da su dozvole za...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.