Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jan.2020, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri demonstranta poginula, desetine ranjene na protestu u Bagdadu

Tri demonstranta su poginula, a desetine su ranjene tokom noći i jutra u Bagdadu pošto su iračke bezbednosne snage ponovo koristile bojevu municiju i suzavac na antivladinom protestu, izjavili su zvaničnici.

Stotine demonstranata blokirale su jutros bagdadske ulice, u nameri da povećaju pritisak na vlasti koje su do danas imale rok da odgovore na zahteve protestnog pokreta.

Vlasti su potom blokirale glavne ulice u Bagdadu i puteve koji vode do centra grada, rekli >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su zvaničnici.

Devet osoba je uhapšeno otkako je irački Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio bezbednosne snage da hapse demonstrante koji blokiraju puteve.

Protesti u Bagdadu obnovljeni su pre nekoliko dana, posle kratkog zatišja zbog eskalacije tenzija između SAD i Irana koja je otvorila mogućnost sukoba na iračkoj teritoriji.

Pošto je kriza u regionu splasnula, irački aktivisti su vladi postavili rok od nedelju dana da odgovori na njihove zahteve za dubokim političkim reformama i najavili da će u suprotnom povećati pritisak novim demonstracijama.

Protesti su danas nastavljeni i na jugu Iraka. U Nasiriji su demonstranti blokirali put koji povezuje grad sa provincijom Basra, a najmanje šest demonstranata ranjeno je kada je nepoznati napadač pucao na njih iz kola u pokretu.

Pobuna Iračana počela je 1. oktobra kada su hiljade ljudi izašle na ulice kritikujući raširenu korupciju, loše javne službe i nedostatak radnih mesta. Demonstranti traže temeljnu reformu iračkog političkog sistema, vanredne izbore i povlačenje vladajuće elite.

Od početka protesta u oktobru, najmanje 500 demonstranata je poginulo od bojeve municije bezbednosnih snaga.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.