Trgovinska razmena u zoni Pojas i put 5.000 milijardi dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Dec.2018, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovinska razmena u zoni "Pojas i put" 5.000 milijardi dolara

Pet godina je prošlo otkako je Kina najavila ambicioznu inicijativu "Pojas i put", vrednu više hiljada milijardi dolara, a kineske kompanije su već izgradile 82 zone za ekonomsku i trgovinsku saradnju u 24 zemlje duž rute te inicijative.

Projekat je stvorio više od 240.000 radnih mesta u zemljama obuhvaćenim inicijativom, tvrdi visoki kineski diplomata i šef Komisije za spoljna pitanja Komunističke partije Jang Đeči.

"Tokom proteklih pet godina, obim trgovine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << robom između Kine i zemalja uključenih u inicijativu premašio je 5.000 milijardi dolara, a direktne investicije iznose preko 70 milijardi dolara", rekao je on, a prenosi Raša tudej.

U okviru inicijative, već se više od 11.000 teretnih vozova kreće između Kine i Evrope koji povezuju skoro 100 gradova širom tog regiona.

Jang je, takođe, rekao da je izgradnja Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora podigla bruto domaći proizvod te južnoazijske zemlje za dva posto i da se očekuje da će železnička pruga Mombasa-Najrobi povećati BDP Kenije za 1,5 posto.

Više od 140 zemalja i međunarodnih organizacija do sada je sa Kinom potpisalo sporazume o zajedničkoj izgradnji projekta "Jedan pojas, jedan put", koji ima za cilj da poboljša povezanost i saradnju između Istočne Azije, Evrope i Istočne Afrike.

Očekuje se i da će inicijativa značajno ojačati globalnu trgovinu, smanjujući troškove trgovine za zemlje u sklopu inicijative, procenjuju stručnjaci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Trgovinska razmena u zoni "Pojas i put" PREKO 5.000 MILIJARDI DOLARA

Izvor: Blic, 24.Dec.2018

Pet godina je prošlo otkako je Kina najavila ambicioznu inicijativu "Pojas i put", vrednu više hiljada milijardi dolara, a kineske kompanije su već izgradile 82 zone za ekonomsku i trgovinsku saradnju u 24 zemlje duž rute te inicijative.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.