Treća žrtva koronavirusa u Italiji, otkazan karneval u Veneciji

Izvor: RTS, 23.Feb.2020, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treća žrtva koronavirusa u Italiji, otkazan karneval u Veneciji

Treća osoba umrla je od posledica infekcije koronavirusom na severu Italije, rekli su zvaničnici.Vlasti grada su odlučile da otkažu sva dešavanja u Veneciji, pa tako i preostale i najvažnije dane Karnevala kako ne bi došlo do širenja smrtonosnog virusa. Zbog naglog porasta broja ljudi zaraženih koronavirusom, italijanska vlada odlučila je da blokira pristup gradovima i opštinama u kojima ima najviše zaraženih u regionima Lombardiji i Venetu, prenose italijanski mediji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Treća žrtva koronavirusa je starija žena iz grada Krema, istočno od Milana, koja je bolovala od raka, prenosi RojtersJoš dve starije osobe umrle su u severnoj Italiji od virusa korona u poslednjih 48 sati.

Iako se očekivalo više hiljada turista koji su cele godine čekali na Karneval, zbog obolelih i dvoje umrlih, svi događaji su otkazani i to najmanje jednu nedelju. Poslednja dva dana karnevala u Veneciji, koji privlači turiste iz celog sveta, otkazana su zbog epidemije koronavirusa, rekao je guverner regiona Veneto Luka Zaja. 
"Ali od večeras, karneval u Veneciji se obustavlja do 1. marta, kao i svi drugi događaji, uključujući sportske", dodao je Zaja.
Zaja je kazao da je broj zaraženih u regiji Veneto porastao na 25, među kojima i dve starije osobe hospitalizovane u samoj Veneciji, što su prvi takvi slučajevi u gradu.
U Italiji je broj osoba zaraženih koronavirusom porastao na 132, objavio je prvi čovek agencije za civilnu zaštitu Angelo Boreli.
Vlasti su objavile su kako preduzimaju drastične mere kako bi ograničili širenje virusa, a među njima je i otkazivanje venecijanskog karnevala koji je trebao završiti u utorak i koji je i u nedelju privukao brojne posetioce.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brugnaro rekao je da je da će nedelja biti poslednji dan karnevala. U nedelju poslepodne Trg sv. Marka još je bio prepun ljudi.
Najveći broj oboljelih do sada je zabeležen je u  pokrajinama Lombardiji (89) i Venetu (25), a prvi slučajevi pojavili su se i u regijama Emilija Romanja (9 slučajeva) i Pijemontu (6 zaraženih), kazao je Borreli u Rimu. 
Uz to su do sada zabeleežena i tri slučaja zaraze u Rimu te dve preminule osobe.
Jedan se pacijent u glavnom talijanskom gradu potpuno oporavio i u subotu je otpušten iz bolnice .
Po njegovim rečima, do sada je provedeno više od 3.000 testiranja na koronavirus.
Očekuje se rast broja obolelihZamenik ministra zdravlja Pjerpaolo Sileri kazao je za SkyTG24 kako se očekuje rast broja zaraženih osoba. Vlada Italije  odlučila je izolovati 11 gradova u kojima su otkriveni zaraženi koronavirusom kako bi ograničila najveće širenje toga virusa na području Evrope.

Odluka obuhvata 10 opština na području Lođija u Lombardiji, oko 60 kilometara jugoistočno od Milana, te jednu u pokrajini Veneto na širem području Padove.
Premijer Đuzepe Konte izjavio je da će policija nadzirati situaciju, odnosno da će policajci sprečavati ljude da ulaze ili izlaze iz gradova koji su pod izolacijom. Ukoliko bude potrebno pomoći će i vojska. "Cilj je zaštiti zdravlje Italijana", kazao je Konte.
Oni koji prekrše odluke biće suočeni s kaznenim merama , dodao je on.
Do sada se stanovnicima preporučivalo da ne napuštaju područje svojih gradova.Konte je kazao kako su oštrije mere potrebne nakon što je uhvaćena porodica koja je pokušavala napustiti to područje.
Lokalne vlasti u severnim italijanskim regionima s najviše zaraženih, Lombardiji i Venetu, zatvorile su škole i zabranile javna događanja. 
Zbog širenja koronavirusa otkazane su fudbalske utakmice Serije A. Vlasti su pozvale lokalne vlasti da otkažu sportske, kulturne i verske događaje te zatvore radnje, škole i muzeje u dve najviše pogođene regije.
Italijanski modni dizajner Đorđo Armani odlučio je da, u okviru Milanske nedelje mode, održi reviju iza zatvorenih vrata zbog širenja koronavirusa u Italiji. 

U italijanskoj regiji najbližoj Hrvatskoj - Furlaniji-Julijskoj krajini u kojoj nema potvrđenih slučajeva koronavirusa razmatra se izdavanje preporuke da deca koja su stigla iz inostranstava  ili iz zahvaćenih italijanskih regija ne idu u škole dve sedmice i budu u kućnoj karantini.
Slovenija je svojim državljanima koji putuju u Italiju ili se iz nje vraćaju preporučila oprez zbog pojave koronavirusa u nekim pokrajinama na severu te zemlje zadnjih dana.
Onima koji nameravaju u Italiju preporučuje se da potraže ažurne informacije o stanju i merama koje su na snazi u središtu njihovog puta.
Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je građanima koji nameravaju da putuju na sever Italije, da konačnu odluku o tome donesu nakon detaljnog razmatranja situacije nastale pojavom epidemije koronavirusa, izjavio je državni sekretar za komunikacije i međunarodni imidž Tamaš Mencer. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.