Tornado zbrisao kvartove, poginulih 51

Izvor: Mondo, 21.Maj.2013, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tornado zbrisao kvartove, poginulih 51

Tornado širine 800 metara sravnio čitave kvartove i dve osnovne škole.Broj žrtava nije konačan.

Najmanje 51 osoba je poginula u razornom tornadu čija je putanja bila široka više od 800 metara koji je opustošio predgrađe Oklahoma Sitija, sravnio čitave kvartove i direktno pogodio jednu osnovnu školu u kojoj su bila deca i nastavnici, javili su zvaničnici u toj američkoj državi.

Broj nastradalih nije konačan i očekuje se da će još rasti pošto spasioci >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nastavljaju da rade čitavu noć koja je sada u tom delu SAD tragajući za preživele.

Tornado praćen jačinom vetra od oko 300 kilometara na sat uništio je desetine zgrada u mest u Mur, gradu sa oko 41.000 stanovnika koji se nalazi oko 16 kilometara južno od Oklahoma Sitija.

Čitavi blokovi zgrada su pretvoreni u ruševine. Kuće su smrvljene u gomile slomlenog drveta. Iskrivljeni automobili i kamioni stoje kao bačeni pored puta.

Nacionalna meteorološka služba je prema prvobitnim nalazima utvrdila da je ovaj tornado druge po veličini (jačina četiri od pet) jačine na skali za ovu vrstu tornada.

Više od 120 ljudi je primljeno u bolnice, uključujući oko 50 dece.

Guvernerka američke države Oklahoma Meri Falin poslala je 80 pripadnika nacionalne garde da pomognu u operaciji spašavanja i aktivirala dodatne policajce za patrole na putu.

Ona je proglasila vanredno stanje u 16 okruga.

Ona je takođe razgovarala sa američkim predsednikom Barakom Obamom koji je proglasio stanje velike elementarne nepogode u Oklahomi. On je ponudio pomoć države i otvorio za Meri Falin direktnu telefonsku liniju sa njegovom kancelarijom.

Mnoge telefonske linije su prekinute a veze preko mobilnih telefona zagušene. Tornado je bio toliko snažan i zahvatio tako veliku površinu da će biti potrebno dosta vremena da se uspostavi komunikacija između spasilaca i državnih zvaničnika, rekla je guverner te države.

Tornado je otkinuo krov osnovne škole Plaza Tauers, srušio zidove i pretvorio igralište u masu iskrivljene plastike i metala. Među poginulim su i deca iz te škole mada je nekoliko dece izvučeno živo iz ruševina.

Spasioci su izvlačili decu i predavali ih jedan drugom ulancu do obližnjeg parkinga dok su roditelji sakupljeni oko škole i čekalju da čuju imena spašene dece.

Nekoliko tornada je u ponedeljak pogodilo delove američkih država Kanzas i Oklahoma, odnelo dva života i uništilo naselja.

(Beta, foto: Beta/AP Photo/Steve Gooch)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.