Tihi sajber rat SAD i Kine

Izvor: BKTV News, 25.Feb.2013, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tihi sajber rat SAD i Kine

SAD i Kina razmenjuju optužbe za hakerske napade. Amerikanci optužuju kinesku vojsku da ima posebno hakersku jedinicu, a Kina tvrdi da je najveća žrtva sajber napada iz SAD. Stručnjaci smatraju da Amerikanci sajber napade koriste za potrebe nacionalne bezbednosti, a Kinezi za industrijsku špijunažu.

Hakerski napadi i sajber špijunaža postali su deo globalne trke za vojnu i ekonomsku prevlast. Međutim, nedavno objavljeni izveštaj jedne američke kompanije o sajber napadima, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << doveo je do kineske vojske. Peking odlučno negira optužbe za špijunažu i tvrdi da je upravo Kina jedna od najvećih žrtava hakerskih napada.
Borba najmoćnijih zemalja se, sa ratišta, polako premešta u sajber prostor. Veliku buru podigao je izveštaj američke kompanije za bezbednost “Mendijant”. Izneti su dokazi o postojanju specijalne hakerske jedinice koja radi u jednoj višespratnici u Šangaju. Hakeri su, kako navode, krali podatke od najmanje 141 organizacije iz Amerike, Kanade i Velike Britanije.
“Mnogo smo govorili o Kini, da stoji iza sajber špijunaže, ali dokazi koje smo pribavili ukazuju na to da nije reč o nekoj odmetnutoj grupi hakera. Oni su deo vojne jedinice 61398. Finansiraju ih kineska vojska i Komunistička partije Kine”, tvrdi potpredsednik kompanije “Mendijant” Grejdi Samers.
Izveštaj je razbesneo Peking. Na kineskoj državnoj televiziji pročitano je saopštenje ministarstva odbrane u kojem se navodi da su američke tvrdnje neutemeljene i da kineski zakon strogo kažnjava hakerske aktivnosti.
“Spekulacije i neosnovane optužbe, koje se koriste u razne svrhe, neprofesionalne su i neodgovorne. Mi smo takođe žrtve. Prema našim saznanjima, Sjedinjene Američke Države su glavni izvor hakerskih napada na Kinu “, kaže Hong Lei iz Ministarstva spoljnih poslova Kine.
Nedavno su i listovi Njujork Tajms i Vol Strit Džornal – optužili kineske hakere da napadaju njihove kompjutere i špijuniraju novinare koji prate zbivanja u Kini. Dok kineski zvaničnici ocenjuju da je reč o pokušaju da se obuzda sve veća tehnološka moć Kine, u Vašingtonu razmatraju oštre mere protiv sajber diverzija.
Stručnjak za sajber kriminal Dmitri Alperovič kaže da mnoge zemlje, uključujući i Ameriku, koriste hakerske napade da bi se domogle informacija iz oblasti nacionalne bezbednosti i odbrane.
“Ono po čemu se Kina razlikuje od drugih, jeste to što nju najviše zanimaju ekonomska špijunaža, trgovinske tajne i krađa intelektualne svojine”, smatra Alperovič.
U dokumentu američkih obaveštajnih agencija ističe se da je Amerika na meti masovne kampanje informatičke špijunaže, na šta je naciju upozorio i predsednik Obama. Stručnjaci, pak, navode da u sajber ratu nema nevinih i da će se takve aktivnosti nastaviti dok god ne bude jasnih međunarodnih ugovora.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.