Terorizam teška bolest, čekajte doktora

Izvor: Vostok.rs, 27.Okt.2013, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terorizam teška bolest, čekajte doktora

27.10.2013. -

Protekle nedelje su teroristi ponovo podsetili na sebe. 21. oktobra u gradskom autobusu Volgograda (u jugo-istočnom delu Centralne Rusije) došlo je do eksplozije. Ručno izrađenu bombu je aktivirala kamikaza iz Dagestana 30-godišnja Naida Asijalova. Poginulo je 6 ljudi, postradalo skoro 50, među njima i beba od 12 meseci.

Istraga je brzo otkrila ličnost teroristkinje, odredila njen put iz Mahačkale (glavni grad Dagestana) u Volgograd i dalje po gradu. Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je išla sama, sama je birala mesto terorističke akcije – gde ima više sveta. Kako se saznalo, ona je bila praćena od pravnih organa od proleća. Specialni resori su primetili da je interesue vahabizam. Prateći je, oni su pokušali da dođu do šefova terorističke grupacije. Međutim, ništa sumnjivo se nije našlo, teško je otkriti zločin, koji se sprema, samo pomoću praćenja.

Delimično može da pomogne rešavanju problema širenje pristupa specijanih resora ličnim informacijama građana. Ove nedelje u medijima su objavljena saopštenja da je ministarstvo veze i masovnih komunikacija Rusije pripremilo nacrt naredbe, u skladu sa kojim sve operatere mobilne veze i internet-provajdere će obavezati da čuvaju sve podatke o korisniku. Pri tome će pripadnici FSB dobiti direktan pristup tim podacima. Niz kompanija i društvenih delatnika vide u tome kršenje ljudskih prava, garantovanih od strane Ustava, čak su uporedili ih sa akcijama američkih obaveštajnih službi, koje su izazvale svetski skandal. Drugi su izjavili da pristaju da žrtvuju određeni deo ličnog prostora radi osiguranja bezbednosti. Suštinu noviteta je za Glas Rusije objasnio predsednik Privremene komisije Saveta Federacije za razvoj informativnog društva senator Ruslan Gatarov.

- Situacija se kardinalno razlikuje od one, koju je pomenuo bivši pripadnik ANB SAD Snouden. Prvo, ova naredba je javno pristupačna. Drugo, Amerikanci filtriraju trafik, otvaraju sve pakete, gledaju poštu. Oni totalno prate sve: svoje građane i čitav svet. Tu je apsolutno druga priča. Od operatora veze se traži da čuva u toku 12 sati trafik radi toga da bi u potrebnom momentu, ako se to zatraži, izvadili personalne podatke i prepisku nekog osumnjičenog za zločine. To se čini personalno, na odluku suda, u okviru zakona o operativnoj istragi.

Nacrt naredbe Ministarstva veze i komunikacija mora da bude potvrđen na svim nivoima. On može da stupi na snagu tek od sredine iduće godine. U okviru suprotstavljanja terorizmu poslanici su ove nedelje usvojili zakon, prema kojem će se nadoknađivati štete, nanete prilikom terorističkih akcija, na račun rođaka terorista. Osim toga, stroža postaje i krivična odgovornost za pripremu u logorima ekstremista i stvaranje terorističkih organizacija, - precizirala je šef komiteta za bezbednost i suprotstavljanje korupciji Državne dume RF Irina Jarovaja.

- Ovaj zakon je umnogome adresiran mladima. Radi toga, da bi, kada ih pokušavaju da uvuku u kriminalnu terorističku delatnost, škole za specijalnu obuku i odgovarajuća društva i organizacije, oni bili svesni da je to i u ovoj fazi zločin.

Važno je da bi antiteroristička borba imala globalne razmere. Danas specijalni resori RF tesno sarađuju s većinom sličnih oranizacija u čitavom svetu. Održavaju se zajedniče vežbe, kao i razmena informacija. Međutim, na tom polju ima još mnogo problema.

Izvor: Glas Rusije, foto: «Vesti.Ru»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.