Tehnika i službeni psi pomoć u suzbijanju krijumčarenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2019, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnika i službeni psi pomoć u suzbijanju krijumčarenja

Carinici na Horgošu sprečili su u protekloj godini više od stotinu trideset pokušaja krijumčarenja. Iz Srbije se najčešće pokušava prošvercovati marihuana, a u našu zemlju tehnika. U navedenu brojku se ne računaju sprečeni pokušaji krijumčarenja ljudi.

Više od sedam miliona i osam stotina hiljada ljudi prošlo je preko ovog graničnog prelaza u proteklih godinu dana. Za to vreme carinici su otkrili 99 prekršaja, a njihove kolege iz odseka za suzbijanje krijumčarenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 38.

"Na izlazu iz Republike Srbije najviše su u pitanju opijati, konkretno je u pitanju marihuana, u najvećem broju slučajeva. A na ulazu u Republiku Srbiju imamo razne vrste opreme. Ono što bih ja izdvojio, recimo, jeste da smo imali tri ručna sata marke Roleks, vrednosti preko pedeset i pet hiljada eura. Imali smo u nekoliko navrata stomatološku opremu, za koju ne mogu sada da se setim pojedinačne vrednosti, ali dosta velike vrednosti", kaže šef carinske ispostave na GP Horgoš Budimir Zagorac.

Pomoć u suzbijanju krijumčarenja pruža tehnika, pre svega detaljna kontrola automobila u garaži, odnosno mobilni skener za pregled kamiona. Taj skener, osim narkotika, značajan je i za sprečavanje krijumčarenja ljudi, gde carinici u pojedinim slučajevima spašavaju živote. Bukvalno.

"Ono što je meni u tom delu priče drago jeste da smo u momentu uspeli da sačuvamo tih sedam života pošto su se uvukli u hladnjaču, i u hladnjaču su se smestili koja kada se zatvori ostaje prostor u kojem kiseonik živa bića troše vrlo brzo, tako da to mi je drago što smo njih uspeli da pronađemo u tom momentu, a ovo ostalo je rutina na koju smo navikli i na koju smo naučili", naglašava vođa tima Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja na GP Horgoš Milan Pavković.

Osim tehnike, značajnu podršku pružaju i službeni psi, koji su nedavno upravo na ovom prelazu otkrili veću količinu narkotika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.