Izvor: RTS, 24.Okt.2021, 20:18

Taksista 17 godina bio u Gvantanamu - mislili su da je neko drugi

Nakon 17 godina u kontroverznom američkom zatvoru Gvantanamo, pakistanski taksista Ahmed Rabani (52) konačno je na slobodi. Senat SAD je, inače, pre šest godina utvrdio da on nije terorista.
Taksista iz Karačija Ahmed Rabani je pre 19 godina uhapšen u raciji u Pakistanu zajedno sa svojim bratom, a zbog navodnih kontakata sa Al Kaidom. Nakon toga bio je prebačen najpre u Kabul, a zatim u Gvantanamo.

Njegov advokat Klajv Staford Smit rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da je Ahmed Rabani greškom uhapšen, jer su mislili da je on Hasan Gul, kriminalac sa poternice.
U izveštajima Senata, navodi se da je Rabani bio podvrgnut mučenju godinu i po dana. Navodi se i da su iz Gvantanama preporučili da se pokrene proces protiv njega, ali do toga nije došlo. 
U jednom tekstu u američkim medijima, Rabani je naveo da su ga pakistanske vlasti uhapsile i prodale američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA). Rekao je tada i da su ga u Kabulu držali na mračnom mestu, gde su mu ruke danima bile okovane iznad glave.
Na slobodu se puštaju i Asadulah Haron Gul, Sajfulah Parača i Abdul Latif Naser. 
Ovo je samo jedna od brojnih grešaka Sjedinjenih Država u lovu na radikalne islamiste posle terorističkog napada na Njujork i Vašington 11. septembra.
Sličnu sudbinu Rabanijevoj doživeo je i Kalid el Masri - CIA je pogrešno identifikovala ovog nemačkog državljanina libanskog porekla kao osobu koja održava kontakte sa radikalnim islamistima u Ulmu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KATASTROFALNA GREŠKA PRAVOSUĐA: Nevinog ga držali i zverski mučili u zatvoru skoro DVE DECENIJE (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2021

Senat SAD je, inače, pre šest godina utvrdio da on nije terorista...Nakon 17 godina u kontroverznom američkom zatvoru Gvantanamo, pakistanski taksista Ahmed Rabani (52) konačno je na slobodi...Taksista iz Karačija Ahmed Rabani je pre 19 godina uhapšen u raciji u Pakistanu zajedno sa svojim bratom,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

TAKSISTA 17 GODINA PROVEO U OZLOGLAŠENOM ZATVORU GVANTANAMO, MISLILI DA JE TERORISTAA Ispostavilo se da je sve bilo GREŠKA!

Izvor: Kurir, 25.Okt.2021, 09:02

Najkontroverzniji zatvor na svetu ponovo je na naslovnim stranama medija nakon što se došlo do saznanja da je taksista iz Karačija Ahmed Rabani greškom zatvoren. On je 17 godina proveo u Gvantanamu.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.