TAKSISTA 17 GODINA PROVEO U OZLOGLAŠENOM ZATVORU GVANTANAMO, MISLILI DA JE TERORISTA Ispostavilo se da je sve bilo GREŠKA!
Foto: EMILY MICHOT / Newscom / Profimedia

zamnena identiteta

TAKSISTA 17 GODINA PROVEO U OZLOGLAŠENOM ZATVORU GVANTANAMO, MISLILI DA JE TERORISTA Ispostavilo se da je sve bilo GREŠKA!

Planeta -

Najkontroverzniji zatvor na svetu ponovo je na naslovnim stranama medija nakon što se došlo do saznanja da je taksista iz Karačija Ahmed Rabani greškom zatvoren. On je 17 godina proveo u Gvantanamu.

Prema pisanju svetskih medija, Rabani (52) je pušten iz ozloglašenog zatvora šest godina nakon što je američki Senat zaključio da su ga zamenili i mislili da je on terorista, piše Dejli Pakistan.

Pod sumnjom da ima kontakte sa Al Kaidom, pakistanski državljanin burmanske nacionalnosti, uhapšen je zajedno sa svojim bratom u raciji u gradu Sindu u septembru 2002. godine i prebačen je u Kabul pre nego što je prebačen u zaliv Gvantanamo.

Rabanijev advokat, Kliv Staford Smit, govoreći za strane medije rekao je da je njegov klijent uhapšen jer mu je pomešan identitet.

Rabani je identifikovan kao traženi kriminalac Hasan Gul 2002. godine i prebačen je u Avganistan gde je mučen godinu i po dana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track