Tajna inauguracija - uprkos svemu; opozicija zove na građansku neposlušnost, hitno

Izvor: B92, 23.Sep.2020, 18:18

Tajna inauguracija - uprkos svemu; opozicija zove na građansku neposlušnost, hitno

Minsk -- Novoizabrani predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko položio je danas zakletvu za novi mandat.

Lukašenko je zakletvu položio na tajnoj inauguracionoj ceremoniji u Palati nezavisnosti, prenosi Dojče vele. Ceremonija je održana tajno i bez najave.

Kako prenosi Belta, nekoliko stotina ljudi pozvano je da prisustvuje ceremoniji.

To uključuje visoke zvaničnike, članove Predstavničkog doma i Saveta Republike, šefove državnih organa i organizacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lokalna izvršna i izvršna tela, nacionalne medije, naučnike, ličnosti iz kulture i sporta.

U skladu sa Ustavom Republike Belorusije, predsednik preuzima funkciju nakon polaganja sledeće zakletve: "Preuzimanjem funkcije predsednika Republike Belorusije, svečano se zaklinjem da ću verno služiti narodu Republike Belorusije, da poštujem i štitim prava i slobode čoveka i građanina, da poštujem i štitim Ustav Republike Belorusije i da strogo i savesno ispunjavam visoke dužnosti koje su mi dodeljene".

Lukašenko je položio zakletvu na beloruskom jeziku. Posle toga potpisao je akt o polaganju zakletve, a predsedavajuća Centralne izborne komisije Lidija Jermošina uručila mu je potvrdu predsednika Republike Belorusije.

Predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Prema podacima CIK-a, Aleksandar Lukašenko je dobio 80,1 odsto glasova. Izlaznost je bila 84,28 odsto.

S druge strane, beloruska opozicija pozvala je danas na hitnu kampanju građanske neposlušnosti nakon inauguracije.

Pavel Latuško, član opozicionog koordinacionog saveta, objavio je na društvenim mrežama da on i njegovi saradnici nikad neće prihvatiti, kako je kazao, lažnu izbornu pobedu Lukašenka i zatražio održavanje novih predsedničkih izbora, prenosi Rojters.

"Pozivamo sve da odmah započnu kampanju građanske neposlušnosti", rekao je Latuško.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.