Svi su u Karakasu, sem Čavesa

Izvor: Politika, 11.Jan.2013, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi su u Karakasu, sem Čavesa

Venecuelanski predsednik odsutan na sopstvenoj inauguraciji, dok iz Sao Paula stiže vest kako bi Čavesov oporavak bio pravo čudo

Dok Ugo Čaves leži u bolnici u Havani, na njegovu treću inauguraciju za predsednika Venecuele u Karakasu, iako je odsutan, došli su njemu najbliži latinoamerički čelnici i grdan narod skupio se na trgu pred predsedničkom palatom Miraflores. Parole su emotivne, u moru sveta dominira crvena boja revolucije, ali nema one vatrene ushićenosti koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je kontaktom sa masom očas uspevao da izazove samo Ugo Čaves.

Danijel Ortega, višestruki predsednik Nikaragve, prekaljeni levičar, stigao je sa suprugom Rosario Muriljo da izraze ljubav prema „Ugu Čavesu, venecuelanskom narodu i Ujedinjenoj partiji socijalista Venecuele (PSUV)”. Doleteo je iz Bolivije Evo Morales, prvi predsednik iz starosedelačkog naroda Kečua, a još prekjuče stigao je skromni Hose Muhika, socijalistički predsednik Urugvaja... Mnogi su, zbunjeni nepoznanicama oko težine zdravstvenog stanja Čavesa, u poslednjem trenutku promenili rutu, pa umesto u Karakas odlučili da dan kasnije odlete u Havanu.

Na Kubu će se već danas uputiti Kristina Kiršner, predsednica Argentine, njoj će se pridružiti i Muhika, dok je predsednik Perua Oljanta Umala tražio od kongresa da mu odobri put u Havanu 11. i 12. januara kako bi mogao da razgovara o „bilateralnoj saradnji”.

Kako je sve ovo što se događa oko Čavesa, posle njegove četvrte operacije kancera i po svemu sudeći vrlo kolebljivog oporavka, daleko od oficijalnih međunarodnih odnosa, tako je neuobičajeno, možda i nezapamćeno u praksi Zelenog kontinenta, da predsednik jedne prijateljske zemlje ide u posetu predsedniku druge zemlje, ali u treću državu. Bez presedana u istoriji je i to da je predsednik odsutan na sopstvenoj inauguraciji, a da su umesto njega tu prisutni predsednici drugih država.

Narodna skupština Venecuele tek je nepuna dva dana pred ovaj inauguracioni datum saopštila da predsednik Čaves, izabran na izborima 7. oktobra, ne mora da položi zakletvu „dok se ne oporavi”, a da će svejedno ostati na čelu države. To je izazvalo oštru reakciju opozicije koja traži poštovanje ustava, bez obzira na vanredne okolnosti.

Po slovu zakona, u odsustvu izabranog predsednika dužnost bi trebalo da preuzme predsednik parlamenta i da u roku od 30 dana raspiše nove predsedničke izbore.

Diosdado Kabeljo, predsednik skupštine, važi za jednog od najčvršćih čavista, i odbija ovakvo tumačenje ustavnih normi. Isto misli i Nikolas Maduro, koga je Čaves odlazeći na operaciju preporučio za svog naslednika.

Opozicija sa mladim i energičnim Enrikeom Kaprilesom na čelu traži da se prekine sa ovim „latinoameričkim cirkusom” kako se vakuum vlasti i paraliza institucija ne bi dalje produžavale. On optužuju kubanske vlasti i braću Kastro da celu Venecuelu drže kao svog taoca. Jedino elita u Havani zna da li će Čaves uopšte biti u stanju da obavlja predsednički mandat koji mu traje od juče pa do 2019.

Informacije su procurile samo iz Sao Paula, odakle se citira novinar Kenedi Alensar, bivši predstavnik Venecuele u UN, koji citira pismo iz Havane navodno upućeno predsednici Brazila Dilmi Rusef.

„Vlada Kube obavestila je Brazil i ostale prijateljske latinoameričke  zemlje, da je došlo do pogoršanja Čavesovog zdravlja... Samo čudo, kažu kubanski izvori, moglo bi da dovede do njegovog oporavka”, napisao je Alensar u brazilskoj „Folji de Sao Paulo”. Sličnu izjavu, ne otkrivajući svoje izvore, dao je i listu „Ultimas notisijas” u Karakasu. On dodaje da je na Kubi ovladao pesimizam.

Da bi ova loša vest mogla da bude tačna, dokazuje i predsednik Ekvadora Rafael Koreja. On je, zauzet izbornim aktivnostima, ostao u Kitu, ali je poručio da bi Čavesov odlazak bio veliki udarac za Latinsku Ameriku. „Ipak, niko nije nezamenljiv”, dodao je Koreja. 

Ali juče u Karakasu odsustvo Uga Čavesa niko nije mogao da nadoknadi.

--------------------------------------------------------------------

Jeftina Čavesova nafta za zemlje Albe

Nikaragva, Kuba, Bolivija i Ekvador su zajedno sa naftonosnom Venecuelom članice Bolivarske alijanse za Ameriku (Alba), organizacije koja je na inicijativu Čavesa osnovana kako bi se unapredila ekonomska saradnja i integracije kontinenta. Iz Karakasa u barelima nafte i u novcu stiže značajna pomoć ovim zemljama. Kuba, bez venecuelanske nafte, i ostale pomoći u vrednosti od deset milijardi dolara godišnje (prema procenama nezavisnih instituta) ne bi mogla da preživi. Ovim zemljama je i zbog toga važno da se eventualnim Čavesovim odlaskom obezbedi politički kontinuitet.

Zorana Šuvaković

objavljeno: 11.01.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.