Svet obeležava 55. godinu kosmičke ere

Izvor: Vostok.rs, 05.Okt.2012, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet obeležava 55. godinu kosmičke ere

04.10.2012. -

Sovjetska raketa-nosač R-7 je lansirana 4. oktobra 1957. godine. Pet minuta nakon starta, poslati u orbitu "Sputnjik-1", poslao je prvi signal, što je označilo zvaničan početak svemirske ere. Već kroz nekoliko sati, ruska reč "satelit", pojavila se na naslovnim stranama novina širom sveta.

Prvi satelit nije nosio nikakve naučne aparate, ipak, proučavanje prirode radio-signala i optičkih posmatranja orbite dalo je važne podatke i odredilo pravac daljeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << razvoja kosmičke tehnologije.

Dve nedelje kasnije, radio-predajnici satelita su prestali sa radom i signali iz svemira su prestali da stižu, ali je "Sputnik 1" nastavio da se okreće oko Zemlje do januara 1958. godine.

 

04.10.1957. godine je SAD uhvatila panika: Rusi su lansirali u kosmos nuklearnu bombu. Predsednik SAD-a je prekinuo odmor i odmah došao u Vašington.

Kosmički objekat koji je lansiran je prvi satelit sa radio-predajnikom koji označio početak kosmičkog osvajanja i napredak čovečanstva.

Izvor: video: Roskosmos    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U kom pravcu ide ruska kosmička industrija

Izvor: Vostok.rs, 05.Okt.2012

05.10.2012. -..4. oktobra 1957. godine sa poligona Tjuratam, kasnije kosmodroma Bajkonur lansiran je prvi veštački satelit Zemlje. Tada je kosmička industrija bila jedan od kamena temeljaca vojne snage SSSR. Danas snage vazduhoplovno kosmičke odbrane Rusije, stvorene na osnovu kosmičkih snaga predstavljaju...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.