Svedočenje preživelih iz nigerijske kuće mučenja“

Izvor: RTS, 30.Sep.2019, 07:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočenje preživelih iz nigerijske "kuće mučenja“

Isa Ibrahim jedan je od 500 muškaraca i dečaka koji su oslobođeni iz takozvane škole u kojoj je policija izvršila raciju.
Reč je pre o mestu ljudskog ropstva, a ne islamska škola.

"Ako se moliš, oni će te istući. Ako učiš, oni će te istući", rekao je Bi-Bi-Si-ju 29-godišnji Isa Ibrahim.
Policija je objavila da je reč o mestu ljudskog ropstva, jer su mnogi zatočenici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pronađeni u lancima u zgradi u gradu Kaduni.
Neke su žrtve bile mučene i seksualno zlostavljane, objavile su vlasti.
Postoji bojazan da se slična zlostavljanja događaju i u drugim takvim institucijama. Mnoge porodice u ovom većinski muslimanskom delu zemlje ne mogu da sebi priušte da pošalju svoju decu u školu, a i oni koji mogu, često ih upisuju u institucije poput ove, navodi Bi-Bi-Si.
Natpis na ulazu u zgradu opisuje ga kao "Centar za islamske učenja Ahmada bin Hambala", ali korišćen je i kao mesto za prevaspitavanje mladih muškaraca sa problemima u ponašanju.
Ibrahim opisuje da su ga vezali za stari generator i ostavili da visi sa plafona.
Rekao je da je dan pre dolaska policije pokušao da pobegne.
Opisao je da su ga vezali za stari generator i da je bio podvrgnut posebno okrutnom kažnjavanju, poznatom kao „Tarkila", pri čemu su mu ruke zavezane i ostavljen je da visi sa plafona.
"Imam mnogo ozleda. Gotovo na svim delovima tela imam povrede. Čak i kada spavate, oni će vas probuditi batinom", rekao je Ibrahim.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.