Izvor: RTS, 08.Avg.2020, 16:41

Svedočenje bivše ambasadorke Srbije u Libanu: Ogromna eksplozija, zaista je bio horor

Bivša ambasadorka Srbije u Libanu doktorka Gordana Aničić govorila je o eksploziji amonijum–nitrata u Bejrutu za emisiju "Novosti dana" Prvog programa Radio Beograda.
Doktorka Gordana Aničić bila je u stanu koji je od mesta stravične eksplozije u Bejrutu udaljen manje od kilometra. Ona i ćerka su lakše povređene.

Potvrdila je da su obe fizički dobro, ali čovek, kaže, tek posle par sati počne razmišlja šta je sve moglo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da bude u tom momentu.
"Onda vas to drži danima, u razmišljanju šta su ovi silni ljudi doživeli: nestali, povređeni. Ko je imao sreću da preživi – to je velika sreća", poručila je doktorka Aničić. 
Prema njenim rečima, među povređenima ima i naših građana, ali njihove povrede nisu toliko teške.
"Ipak, staklo koje se rasprslo svuda u zgradama mnogima je povredilo lice, ruke, noge, telo. Nekoliko mojih poznanika su ipak teže povređeni. Još pokušavaju da izvuku ljude iz podzemnih garaža, gde su se sklanjali. Prošlih dana su izvukli par njih koji su bili živi. Međutim, juče su izvukli dvojicu koji su bili izmasakrirani", priča bivša ambasadorka.
Današnji čovek, ističe, ne može da shvati toliku snagu bombe, koja je mogla da bude treća po jačini posle Hirošime.
"To je ogromna eksplozija, nešto što se pamti do kraja života, i ostavlja posledice, bilo fizičke ili psihičke, ali je zaista, zaista bio horor", kaže Gordana Aničić. 

Do sada se stiglo sa brojkom od 15 milijardi evra štete. Prema rečima bivše ambasadorke, Libanci su jedan izuzetan narod, koji ima dosta imućnih ljudi, i koji rade u svetu na raznim visokim mestima, pa imaju mogućnosti da pomognu. 
"Za par dana su već obezbedili ogroman novac, sada se uključuje i međunarodna zajednica, ali su ipak potrebne godine oporavka. Libanci su vredni. Na mnogim kućama već su obnovljeni polupani prozori", objašnjava Aničić.
Kaže da će se tek videti kako će sve dešavati s obzirom na politička previranja.
Za danas je zakazan najveći protest koji je ikad bio u Libanu protiv vlasti i svega što se desilo, protiv toga što su čuvali opasan materijal nekoliko godina u luci.
"Turbulencija će ovde biti još dosta", zaključuje bivša amabasadorka Srbije u Libanu, Gordana Aničić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.