Svađa poslanika Kongresa SAD o smenjivanju Trampa

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Dec.2019, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svađa poslanika Kongresa SAD o smenjivanju Trampa

Prva sednica Odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD Komiteta za pravosuđu se danas pretvorila u međustranačku borbu pri čemu su Demokrate zahtevale smenjivanje predsednika Donalda Trampa zbog sudelovanja u mešanju strane zemlje u američke izbore, Republikanci ljutito ponovili da za to nema razloga, a Bela kuća je odbila poziv da pošalje predstavnika na današnji sastanak.

Predsedavajući Odbora Džerold Nadler, Demokrata, otvorio je sastanak rekavši: "Činjenice pred >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nama su nesporne": Trampov telefonski razgovor s ukrajinskim predsednikom jula nije bio prvi put da je Trump tražio da neka strana država utiče na američke izbore, jer je 2016. godine bilo uplitanja Rusije, te, ako se ništa ne bi uradilo, mogao bi Tramp to ponovo učiniti u kampanji pred predsedničke izbore sledeće godine.

"Ne možemo čekati da se izbori odgovore na krizu", rekao je Nadler. "Predsednik je pokazao svoj obrazac ponašanja. Ako ne budemo radili na kontroli, predsednik Tramp će gotovo sigurno ponovo pokušati da zatraži mešanje u izbore radi svog ličnog političkog dobitka" do kojeg bi došao blaćenjem svog protivkandidata iz Demokratske stranke, Džoa Bajdena, odnosno navodno nedopuštenog rada njegovog sina u Ukrajini.

Republikanci su protestovali zbog pokretanja postupka smenjivanja kao nepravednog prema predsedniku, odbacujući kao neosnovane navode koje smatraju delom napora da se ponište izbori 2016. i da se Tramp ukloni s položaja.

"On vam se jednostavno ne dopada", rekao je republikanski poslanik Dag Kolins. On je postupak nazvao "sramotom".

Nekoliko republikanaca odmah je prigovaralo na proces, ubacujući proceduralna pitanja, planirajući da sednicu stalno prekidaju i dovode u pitanje pravila.

Predsednica Predstaničkog doma Nensi Pelosi rekla je da Demokrate "još nisu odlucile" da li biti glasanja o smenjivanju Trampa.

Ali glasanje pre kraja godine sve je verovatnije oid kada je objavljen izveštaj Demokrata na 300 stranica u Odboru Predstaničkog doma za obaveštajne poslove, koji je utvrdio da je predsednik "ozbiljno prekršio" dužnost.

Predsedavajući tog odbora, Demokrata Adam Šif, rekao je za AP da "Amerikanci moraju da shvate da ovaj predsednik stavlja svoje lične političke interese iznad njihovih i da ugrožava zemlju".

Odbor za pravosuđe je danas saslušao pravne stručnjake, posebno se baveći pitanjem da li su Trampovi postupci proistekli iz telefonskog razgovora 25. jula s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim dostigli Ustavom definisani nivo "podmićivanja" ili "teškog zločina i drugih teških prekršaja" koji je potreban za smenjivanje. Izveštaj navodi dokaze za koje Demokrate kažu da pokazuju Trampove napore da potraži stranu intervenciju u američke izbore i da zatim opstruira istragu Predstavničkog doma.

Tramp je novinarima u Londonu, gde je bio na sastanku NATO-a, rekao da sumnja da će mnogi gledati prenos današnjeg slušanja "jer će biti dosadno".

Politički rizici su veliki za obe stranke, jer Predstavnički dom vodi tek četvrti istražni postupak za smenjivanje u istoriji SAD.

Na osnovu dvomesečne istrage potaknute žalbom i dalje nepoznatog uzbunjivača, istraga povezanosti Trampa i Ukrajine uveliko se oslanja na svedočenja sadašnjih i bivših američkih zvaničnika koji su odbili naredbe Bijele kuće da u tome ne učestvuju.

Republikanci brane predsednika tvrdeći da Tramp nije nameravao da vrši pritisak na Ukrajinu kada je zatražio "uslugu" - istragu očekivanog njegovog budućeg predsedničkog protivkandidata Demokrata, Bajdena i njegovog sina.

Kažu i pritom da vojna pomoć koju je zadržala Bela kuća nije korišćena kao sredstvo pritiska na Ukrajinu, to dok se ona suočava s agresivnom Rusijom na svojoj granici - kao što demokrate tvrde, a i da je na kraju pušteno 400 miliona dolara te pomoći, mada tek kad je već kriza stigla do Kongresa SAD.

Demokrate bi mogle da počnu izradu odluke o smenjivanju predsednika već za nekoliko dana, a da Odbor za pravosuđe glasa o tome sledeće nedelje. Predstavnički dom bi mogao glasati krajem decembra. Potom bi zahteva za smenjivanje Trampa prešao u Senat na razmatranje početkom 2020. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.