Suzavac i vodeni topovi na protestima protiv kovid mera u Belgiji

Izvor: VOA, 23.Jan.2022, 18:13

Suzavac i vodeni topovi na protestima protiv kovid mera u Belgiji

Policija u Briselu upotrebila je u nedelju vodene topove i suzavac da bi rasterala demonstrante blizu sedišta Evropske komisije, nakon što su protesti protiv restrikcija uvedenih zbog Kovida 19 postali nasilni. U protestima je učestvovalo oko 50.000 ljudi. Belgijska vlada je u petak najavila ublažavanje ograničenja, uprkos rekordnom broju zaraženih, ali je saopštila da građani moraju da prime bustere da bi zadržali kovid propusnice neophodne za ulazak u barove, restorane, muzeje ili mnoga druga javna mesta. Propusnice su izazvale oštre protivljenje pojedinih građana. Protesti u nedelju su počeli mirno, ali su kasnije postali nasilni, a ulice belgijske prestonice uskoro su bile obavijene dimom zbog ispaljenog suzavca. Agencija Rojters prenosi i da je provaljeno u zgradu u kojoj se naalzi evropska diplomatska služba. Učesnici protesta optužili su vladu da ucenjuje sve, ali uglavnom mlade, da se vakcinišu. U Belgiji, u kojoj je u toku peti talas pandemije, oko 89 punoljenih građana je u potpunosti vakcinisano, a 67 procenata je primilo buster. Nekoliko hiljada protivnika obavezne vakcinacije protiv kovida protestovalo je i u američkoj prestonici Vašingtonu, duž Nacionalnog mola. Vrhovni sud nedavno je sprečio pokušaj predsednika Džoa Bajdena da uvede obaveznu vakcinaciju 84 miliona radnika u velikim kompanijama, ali je dozvolio da na snagu stupi uredba o imunizaciji 17 miliona zdravstvenih radnika. Bajdenov glavni zdravstveni savetnik, doktor Entoni Fauči, rekao je za televiziju ABC da je broj slučajeva omikron varijante koronavirusa u SAD počeo da pada. “Stvari izgledaju dobro. Ne želim da budem previše samouveren, ali se stvari kreću u pravom smeru", rekao je Fauči.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest protiv mera u blizini sedišta EK – suzavac i vodeni topovi na ulicama, barikade u plamenu

Izvor: RTS, 23.Jan.2022

Policija u Briselu koristila je vodene topove i suzavac da bi rasterala demonstrante koji se protive obaveznoj vakcinaciji i restriktivnim merama usvojenim u borbi protiv epidemije. Demonstranti ispaljivali vatromet i zapalili barikade. Očevici kažu da je provaljeno u zgradu u kojoj se nalazi...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.