Izvor: RTS, 23.Jan.2022, 18:44

Protest protiv mera u blizini sedišta EK – suzavac i vodeni topovi na ulicama, barikade u plamenu

Policija u Briselu koristila je vodene topove i suzavac da bi rasterala demonstrante koji se protive obaveznoj vakcinaciji i restriktivnim merama usvojenim u borbi protiv epidemije. Demonstranti ispaljivali vatromet i zapalili barikade. Očevici kažu da je provaljeno u zgradu u kojoj se nalazi Evropska diplomatska služba. Šef diplomatije EU Žozep Borelj osudio je nasilje tokom protesta, kada je razbijeno nekoliko lokala, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uključujući i stakla na sedištu EEAS-a.
Na demonstracijama u blizini sedišta Evropske komisije okupilo se oko 50.000 građana, javlja Rojters.

Organizator protesta je udruženje "Ujedinjeni Evropljani", čiji je portparol poručio da su protiv nedemokratskog načina na koji vlasti uvode restriktivne mere širom EU.
Demonstranti su u Belgiju stigli i iz okolnih zemlja - Francuske, Holandije i Nemačke.
Protest je počeo mirno, ali je došlo do intervencije policije, koja je koristila suzavac i vodene topove protiv okupljenih.

Sa druge strane, neki demonstranti su ispaljivali vatromet dok se policija silom probijala u park, gde su bile velike grupe demonstranata. 
Tokom sukoba sa policijom, okupljeni su postavili i barikade, koje su zapalili.
Jedan demonstrant, koji je stajao na bini, rekao je ostalima da podignu ruke, poručujući da neće odustati.
Učesnica demonstracija, koja tvrdi da je vakcinisana, kaže da je ljuta jer vlada "ucenjuje" mlade, ali i sve druge, tražeći obaveznu vakcinaciju.  
"Provala u zgradu evropske diplomatske službe"Očevidac je rekao Rojtersu da je provaljeno u zgradu u kojoj se nalazi Evropska diplomatska služba.

Ovo su bile pete demonstracije protiv vladine protivepidemijske politike u poslednja dva meseca.
Iako je Belgija najavila blago ublažavanje restriktivnih mera u borbi protiv koronavirusa, uprkos rekordnim brojevima, vlada je saopštila da ljudi moraju da prime buster dozu kako bi zadržali kovid propusnice.
Propusnice u obavezne za sve koji žele da uđu restoran, muzej ili druge javne prostore.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.