Suton u Hongkongu

Izvor: Politika, 22.Mar.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suton u Hongkongu

Nekadašnja „Mirisna luka”, velika berza Istoka, kosmopolitski raj biznisa, užurbano finansijsko središte Azije, ima najveći broj zgrada viših od 150 metara na svetu

Od našeg specijalnog izveštača

Hongkong – „Mirisna luka”, kako je nekada bio zvan – da li zbog svežine koja se širila iz delte Biserne reka, ili zbog fabričica mirisa duž obale – Hongkong je danas velika berza Istoka, kosmopolitski raj biznisa, užurbano finansijsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << središte Azije poznato po niskim porezima, slobodnoj trgovini i svom dolaru.

Draž ovog grada, koji se uspinje uz brda i bori za svaki pedalj prostora jeste to što se svuda prepliću uticaji bivših britanskih kolonizatora i Dalekog istoka, nova i stara Kina, hramovi Orijenta i hramovi korporativnog kapitala. Jednom sam sletao na hongkonški aerodrom da bih sada potvrdio tadašnji utisak: grad mi liči na ježa od oblakodera podignutih na malom parčetu zemlje. Put u visinu je jedino moguć. Iako većina od sedam miliona stanovnika živi baš na leđima mog umišljenog ježa, na ostrvu Hongkong koje ima najveći broj zgrada viših od 150 metara na svetu, Specijalna administrativna oblast Kine proteže se na površini od oko hiljadu kvadratnih kilometara. Veći deo čine Nove teritorije na severu, prema matici.

Nemam sreće sa vremenom. Kroz izmaglicu, što se spustila na vrhove brda, rominja dosadna kiša. Propuštam priliku da se vozim antikvitetnim tramvajem što se uz ding-dong zvona i uz pomoć čeličnih kablova izvlači na 400 metara visine. Sa vidikovca na Piku u vedrim danima otvara se, kažu, spektakularan pogled na luku Viktorija i poluostrvo Kovlun. Jedva razabirem neka od 265 ostrvaca razbacanih po metalnosivoj vodi Južnog kineskog mora. Neka su divlja i nenaseljena, ostala su savršena oaza za bekstvo od prenatrpanog velegrada, jedne od najgušće naseljenih oblasti sveta. Ovde nikada ne biste pomislili da je Kina ogromna, četvrta po prostranstvu zemlja sveta. Prostor je dragocen koliko voda u pustinji ili sunce tokom arktičkih zima. Nije neobično da se svi tiskaju, guraju, probijaju.

Raskošne šoping arkade i butige svih svetskih brendova kao magnet privlače imućne Kineze sa severa. Izložbeni saloni „lamborginija”, „ferarija”, „aston martina”. Bogatstvo sticano u vremenima britanske krune i uvećavano privilegijama poluautonomnog statusa sada štiti Centralni komitet KP u Pekingu.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 23. marta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

Boško Jakšić

objavljeno: 23.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.