Izvor: Vostok.rs, 25.Okt.2020, 13:56

Sukob u Nagorno-Karabahu - pregled situacije - 24.10.

   

Pregled dešavanja na ratištu u Nagorno Karabahu za 24.10. Mapa spornog regiona Nagorno-Karabaha
 Interaktivna mapa bojevih dejstava (pogledajte ovde u novom prozoru)  
 
 
 

 

Azerbejdžanske snage otvorile artiljerijsku vatru na prestonicu Nagorno-Karabaha - Azerbejdžanske snage otvorile su artiljerijsku vatru na prestonicu Nagorno-Karabaha Stepanakert i na grad Martuni, saopštio je Združeni informativni centar pri jermenskoj vladi. Jerevan navodi da je oborio dron neprijatelja i naneo znatnu štetu azerbejdžanskim specijalnim snagama. Kako se navodi azerbejdžanske snage koriste raketni sistem "Grad" pri napadu na glavni grad. Prema saopštenju jermenskih vlasti, u Stepanakertu je uključena sirena za vazdušnu opasnost.
„Bombarduju grad Martuni. U Stepanakertu su uključene sirene za vazdušnu opasnost“, preneo je centar. Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan izjavila je da je veća jedinica azerbejdžanskih specijalnih snaga uništena na jugu Nagorno-Karabaha. Nastavljaju se borbe u Nagorno-Karabahu - Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev izjavio je da su oružane snage Azerbejdžana preuzele kontrolu nad brojnim naseljima u Hodžavendskom, Džebrailskom i Gubadlinkom rejonu u Nagorno-Karabahu. Istovremeno, iz Karabaha javljaju da je azerbejdžanska vojska bombardovala grad Martakert. „Odvažna azerbejdžanska vojska oslobodila je od okupacije sela Dolanar i Bunjadli u Hodžavenskom rejonu, sela Dag Tumas, Nusus, Halafli, Minbašili, Vejseli u Džebrailskom rejonu, zatim Venedli, Mirzagansanli u Zanglanskom rejonu, a takođe i Zilanli, Kurd Mahrizli, Muganli i Alaguršag u Gubadlinskom rejonu Azerbejdžana. Živela azerbejdžanska vojska! Karabah je Azerbejdžan“, saopštio je Alijev. Vlasti Republike Nagorno-Karabah saopštile su da su azerbejdžanske oružane snage bombardovale grad Martakert na severu Karabaha.
Stepanakert, foto: 1lurer.am „Neprijateljske snage trenutno bombarduju Martakert. Koristi se vojna avijacija“, saopštio je Informativni centar Nagorno-Karabaha, pozivajući se na Državnu službu za vanredne situacije u Karabahu. Stepanakert, foto: 1lurer.am Prema podacima centra, azerbejdžanska strana je takođe dejstvovala u u 14.20 po lokalnom vremenu (12.20 po srednjevropskom) na teritoriju Kašatagskog rejona, koristeći sistem „Grad“, a zatim i deo puta Karegah-Berdzor. Stepanakert, foto: 1lurer.am „Osim materijalne štete, među civilnim stanovništvom nema žrtava. Inače, na ovom području nema vojnog objekta“, navedeno je u saopštenju. Jerevan saopštio gubitke na obe strane tokom sukoba - Jerevan je saopštio da je od početka sukoba u Nagorno-Karabahu uništeno 588 oklopnih jedinica azerbejdžanske vojske, kao i 206 azerbejdžanskih dronova. Istovremeno, prema procenama jermenskih vlasti, poginulo je 6.539 azerbejdžanskih vojnika. Što se tiče gubitaka sa strane Nagorno-Karabaha, prema saopštnju Ministarstva odbrane ukupan broj poginulih vojnika iznosi 899, te da je samo juče poginulo 27 vojnika.
Pregled političkih vesti za 23.10. 
Pompeo pozvao Jermeniju i Azerbejdžan na pregovore o Nagorno-Karabahu - Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Jermeniju i Azerbejdžan na suštinske pregovore o Nagorno-Karabahu, saopšteno je u Stejt departmentu posle odvojenih susreta koje je američki zvaničnik imao sa šefovima diplomatija dve zemlje. „Američki državni sekretar istakao je da je neophodno da se prekine nasilje i zaštite civili. Takođe, istakao je značaj početka suštinskih razgovora pod okriljem Minske grupe OEBS kako bi se rešio konflikt bazirajući se na principima Helsinškog akta o nekorišćenju pretnje nasiljem, pretnje teritorijalnoj celovitosti i pravima naroda na samoopredeljenje“, saopštila je portparol Stejt departmenta Morgan Ortagus.
Tramp saopštio da učestvuje u pregovorima o Nagorno-Karabahu - Američki predsednik Donald Tramp kaže da učestvuje u pregovorima o Nagorno-Karabahu, ali nije obelodanio mnogo detalja.
„Tramp je izjavio da učestvuje u posredovanju između Jermenije i Azerbejdžana, ali nije precizirao da li razgovara sa liderima tih zemalja“, preneli su novinari predsedničkog pula.
Američki lider je rekao i da je u pregovorima postignut „veoma dobar napredak“. „Razgovaramo o tome, razgovaramo sa Jermenijom. Imamo veoma dobre odnose sa Jermenijom, tamo žive veoma dobri, neverovatni ljudi. Videćemo šta će biti“, rekao je američki predsednik novinarima. Nije želeo da kaže da li je bio u kontaktu sa liderima dve zemlje. Predsednik Nagorno-Karabaha zamolio Putina da „učini sve što je moguće kako bi se okončala borbena dejstva“ - Predsednik Republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan obratio se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu s molbom da učini sve što je moguće, kako bi se okončala borbena dejstva i ponovo pokrenuli politički procesi u zoni sukoba u Karabahu. „Vi ste ličnost i lider sa ogromnim autoritetom u svetu i u našem regionu. Molim Vas da učinite sve što je moguće kako bi se okončala borbena dejstva i obnovili politički procesi u zoni azerbejdžansko-karabaškog sukoba“, saopštio je Arutjunjan. Arutjunjan je naglasio da „u svim fazama rešavanja azerbejdžansko-karabaškog sukoba  Rusija striktno poštuje odredbe međunarodnog prava i mirnog regulisanja konflikta na osnovu principa nekorišćenja sile i pretnje silom“. „U procesu rešavanja azerbejdžansko-karabaškog sukoba, Rusija deluje i kao zemlja kopredsedavajuća Minske grupe OEBS i kao zemlja koja ima posebnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu. Republika Arcah (Karabah) veoma ceni posredničke napore Rusije, njenu aktivnu ulogu i odlučujući doprinos u svim fazama rešavanja sukoba i postizanje Trilateralnog sporazuma o prekidu vatre iz 1994. godine“, navedeno je u pismu. Alijev: Ako Jermeni ne prekinu vatru, nastavićemo da oslobađamo svoju zemlju - Baku je spreman da zaustavi neprijateljstva u Nagorno-Karabahu u slučaju prekida vatre sa jermenske strane, rekao je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev u intervjuu za francuski list Figaro. "Spremni smo da zaustavimo neprijateljstva danas. O tome sam već govorio tokom razgovora u Moskvi 10. oktobra. Neophodno je samo da Jermenija prekine vatru. A onda će diplomate morati da deluju", rekao je Alijev. Objasnio je da bi Jermenija, prema azerbejdžanskoj strani, trebalo da prizna principe rešavanja sukoba koje su utvrdili kopredsedavajući Minske grupe OEBS-a - Rusija, Francuska i Sjedinjene Države - koje je Baku, prema njegovim rečima, već usvojio.
„Posle toga ćemo se vratiti za pregovarački sto“, obećao je Alijev. Azerbejdžanski lider je takođe rekao da je Nikol Pašinjan, nakon što je došao na mesto premijera Jermenije, „uništio mirovni proces svojim zapaljivim izjavama i vojnim provokacijama“. Alijev je rekao da status kvo i stara linija kontakta više ne postoje, te da se pojavila nova stvarnost. Alijev je dodao da neprijateljstva u Nagorno-Karabahu od 27. septembra nije započeo Azerbejdžan, već Jermenija. Nazvao je vojni odgovor Bakua proporcionalnim i rekao da njegova zemlja "oslobađa" i da će "osloboditi teritorije koje su međunarodno priznate kao teritorije Azerbejdžana“. „Naš stav je jasan. Ako Jermeni ne prekinu vatru, nastavićemo da oslobađamo svoju zemlju“, rekao je Alijev. Odgovarajući na pitanje da li se plaši da bi turska intervencija i dolazak militanata iz Sirije u Karabah mogli pretvoriti lokalni sukob u regionalni, Alijev je rekao da Turska nije umešana u neprijateljstva. "Zaista, u prvim satima jermenske ofanzive, predsednik Turske izrazio je jasnu političku podršku u našu korist. Ali on poziva samo na striktno poštovanje četiri rezolucije Saveta bezbednosti UN, koje zahtevaju da se Jermenija povuče sa azerbejdžanskih teritorija koje je ona zauzela“, rekao je Alijev ističući da na teritoriji Azerbejdžana nema nijednog stranog borca. Govoreći o budućnosti Karabaha, Alijev je rekao da ga vidi kao „prosperitetan i siguran deo Azerbejdžana, gde će Azerbejdžanci i Jermeni živeti u harmoniji, miru i dostojanstvenim uslovima“.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.