Suđenje vojvotkinji od Jorka u Ankari

Izvor: Politika, 19.Maj.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje vojvotkinji od Jorka u Ankari

Sara Ferguson je optužena da je „grubo zloupotrebila privatnost dece” i mogla bi da bude osuđena na najmanje sedam godina zatvora

Sara Ferguson opet izaziva pažnju medija, ali ovog puta ne kao ranije zbog privatnih bahanalija nego zbog sudskog procesa koji je protiv nje počeo u Ankari. Vojvotkinja od Jorka, bivša supruga princa Endrua, suočila se sa teškom optužnicom za „grubu zloupotrebu privatnosti petoro dece preko medija” i ukoliko delioci pravde utvrde da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zaista kriva, mogla bi, po važećim paragrafima, da završi iza rešetaka najmanje sedam, a najviše 22,5 godina.

Ona se, kao što se i očekivalo, nije pojavila na prvom ročištu u Ankari. Umesto toga, njen advokat je pročitao izjavu vojvotkinje od Jorka u kojoj ona odbija da sarađuje sa sudom pošto smatra da nije kriva i neće da sedne na optuženičku klupu.

U krivičnom sudu u Ankari pojavili su se svedoci, zaposleni u Agenciji za zaštitu dece, koji tvrde da se ona lažno predstavila (samo kao Sara bez otkrivanja statusa u kraljevskoj porodici) da bi tajno snimila TV film o patnjama dece u jednom sirotištu kod prestonice. Sve je počelo 2008. kada se vojvotkinja od Jorka, sa ćerkom princezom Eugenijom, predstavila kao humanitarni radnik prekrivena crnom maramom i sa perikom i obišla sirotišta za pomoć deci koja su zaostala u razvoju. Ona je, bez da je to prijavila, sa sobom dovela i televizijske snimatelje koji su kamerom zabeležili potresne scene: nemoćnu i izgladnelu decu zatvorenu u drvenim sanducima ili vezanu za krevete.

Kada su ti snimci novembra 2008. emitovani na britanskom TV kanalu ITV, u programu „Tunajt”, u Ankari su odmah optužili Saru Ferguson da je „zloupotrebila gostoprimstvo”. Čule su se i teže političke optužbe da se na taj način ona uključila u političku kampanju u Evropi protiv vlade u Ankari.

„Ona je te TV snimke namerno pokušala da smesti u centar klevetničke kampanje na zapadu protiv naše zemlje kako bi sprečila Tursku da uđe u Evropsku uniju”, rečeno je u vladi u Ankari.

Javno tužilaštvo je odmah pokrenulo istragu, ali nije jasno zašto se čekalo više od četiri godine da bi se tek u petak otvorio sudski proces.

Vojvotkinja od Jorka se očevidno mnogo ne uzbuđuje zbog poteza sudskih organa u Turskoj.

„Ja sam humanitarni radnik, ja sam apolitična”, kratko je jednom prilikom prokomentarisala optužbe Turske. Ona, zapravo, smatra da nema potrebe da se brani pošto su njene namere bile plemenite.

U poznatoj TV kući u Londonu, čiji je program te noći gledalo dva i po miliona ljudi, takođe ne prihvataju optužbe i samo podsećaju da Britanija podržava Ankaru na putu ka Briselu.

U bliskoj okolini Sare Ferguson pokušavaju da objasne ponašanje inače ekscentrične vojvotkinje: ona je tada bila na humanitarnom putovanju po Rumuniji i Turskoj. Sporni televizijski program snimila je ekipa ITV, a ne ona, objasnio je njen portparol. Poruka je jasna: u pitanju je sloboda informisanja i to u Turskoj treba da shvate i prihvate.

Tužilac u Ankari se ne predaje i suđenje će biti nastavljeno u njenom odsustvu. Pravosudne vlasti Turske su u međuvremenu zatražile od britanskih zvaničnika da sarađuju u ovom procesu, a od zemlja sa kojima ima ugovor o ekstradiciji, da je uhapse i izruče ukoliko se pojavi u njima. Izvesno je, međutim, da se Sara Ferguson neće pojaviti na optuženičkoj klupi u Ankari, pogotovu što su u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Londonu stavili do znanja da je neće izručiti.

V. Lalić

objavljeno: 20.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.