Sudanci traže neodložan prelaz na civilnu vlast

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Apr.2019, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudanci traže neodložan prelaz na civilnu vlast

Organizatori protesta u Sudanu koji su doveli do zbacivanja dugogodišnjeg predsednika Omar al Bašira pozvali su vojsku da odmah i bezuslovno preda vast prelaznoj civilnoj vladi koja bi vladala četiri godine.

Političke partije i pokreti iza četvoromesečnih protesta naveli su u zajedničkom saopštenju kasno sinoć da će ostati na ulicama dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Oni su rekli da bi primopredaja civilnim vlastima bila "prvi korak ka padu režima".
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Vojska je imenovala civilni savet koji će kako je navela vladati dve godine ili manje dok se ne organizuju izbori. Članovi saveta sastali su se juče sa delegacijom organizatora protesta.

Demonstranti strahuju da če se vojska gde dominiraju Baširovi ljudi, držati vlasti ili imenovati nekog iz sopstvenih redova da vlada zemljom.

Posle zbacivanja Bašira, koji je bio na vlasti od 1989. godine, ostavku je posle samo jednog dana na vlasti podneo načelnik Vojnog saveta Avad Ibn Uf koji je imenovao Abdela Fataha al Burhana da ga zameni.

Protesti u Kartumu su nastavljeni i nakon zbacivanja al-Bašira, a demonstarnti traže neodložno formiranje civilne vlade.

Burhan je u pomirljivom tonu pozvao opoziciju da "pomogne vojsci u uspostavljanju normalnog života", obećao suđenje ubicama demonstranata i borbu protiv korupcije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.