Strah od Rusije: Nemačka stvara zalihe, za svaki slučaj

Izvor: Vesti-online.com, 21.Avg.2016, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od Rusije: Nemačka stvara zalihe, "za svaki slučaj"

Nemačka će doneti plan civilne obrane, prvi od kraja Hladnog rata, kojim će pozvati stanovništvo da stvori zalihe hrane i vode za nekoliko dana, piše dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung".

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio je da će Veće ministara doneti "strategiju civilne obrane", ali nije otkrio pojedinosti.

Dokument, u kojem piše da je "napad na nemačku teritoriju koji bi zahtevao primenu konvencionalne obrane malo verojatan", ali poziva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na to da zemlja "bude u dovoljnoj meri spremna za moguću konkretnu pretnju", piše nemački list.

U "Beloj knjizi" Ministarstva odbrane objavljenoj u julu, Nemačka kao potencijalnu pretnju navodi Rusiju, "koja otvoreno dovodi u pitanje mir u Evropi", jer je 2014. godine od Ukrajine anektirala Krim.

"Stanovništvo treba pozvati da stvori zalihe hrane za deset dana", navodi se u planu civilne odbrane na 69 stranica, kao i zalihe vode za pet dana, i to po 2 litra vode po osobi i danu.

Nemačka, koja je dugo vremena bila osetljiva na vojna pitanja, sredinom jula donela je nove smernice kojima bi trebalo da preuzme važniju vojnu ulogu na međunarodnoj sceni.

Nemačka vojska povećaće broj svojih vojno sposobnih ljudi prvi put od 1990. godine, i više će uložiti u odbranu, pošto je više od četvrt veka, od završetka Hladnog rata, rezala troškove za odbranu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Nemačka obavezuje građane da čuvaju hranu i vodu za slučaj nesreće

Izvor: Večernje novosti, 22.Avg.2016, 01:17

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke planira da preporuči građanima da čuvaju zalihe hrane i vode za slučaj katastrofe ili napada Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke planira da preporuči građanima da čuvaju zalihe hrane i vode za slučaj katastrofe ili napada,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.