Izvor: Blic, 21.Avg.2016, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka uvodi prvi plan civilne odbrane posle hladnog rata

Nemačka će uvesti svoju prvu strategiju civilne odbrane otkako je okončan hladni rat, pozivajući stanovništvo da se snabde količinama hrane i vode koje su dovoljne za nekoliko dana, javlja danas AFP, pozivajući se na Frankfurter Algemajne Cajtung (FAZ).

Plan, koji civilnu podršku trupa čini prioritetom dok jača otpornost zgrada i povećava kapacitete zdravstvenog sistema, nemačka vlada treba da usvoji u sredu, navodi nemački dnevnik.

Neimenovani portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, koga je kontaktirala francuska agencija, potvrdio je da bi kabinet trebalo da usvoji strategiju civilne odbrane, ali je odbio da iznese detalje o tom planu i da komentariše navode FAZ-a.

U strategiji na 69 strana, kako FAZ navodi, napominje se da "nema izgleda za napad na nemačku teritoriju koji iziskuje konvencionalnu odbranu", ali se ukazuje da bi zemlja trebalo da bude "značajno pripremljena u slučaju razvoja dogadjaja u budućnosti koji bi ugrozio egzistenciju, a koji se ne može isključiti".

"Stanovništvo će biti pozvano da se opskrbi hranom koja će biti dovoljna za 10 dana", tvrdi nemački dnevnik, dodajući da će biti potrebno pripremiti i vodu potrebnu za pet dana, odnosno oko dva litra po osobi dnevno.

Opsednuta svojom nacističkom prošlošću, Nemačka je decenijama izuzetno obazriva kad je reč o pitanjima odbrane, ali je ove godine uspostavila novi vojni plan koji ističe ambicije zemlje da preuzme veću odbrambenu ulogu izvan svojih granica, u okviru NATO i EU, navodi AFP.

U medjuvremenu, niz napada na teritoriji Nemačke u julu, od kojih je za dva preuzela odgovornost Islamska država, takodje je izazvao žustru raspravu o unutrašnjoj bezbednosti.

Ministarstvo odbrane razmatra mogućnost obuke vojske za odgovor na velike terorisitičke napade, dok je ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer prošle nedelje najavio oštre nove antiterorističke mere koje uključuju i kontroverzni predlog da se džihadističkim borcima oduzme nemačko državljanstvo, podseća francuska agencija.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Njemačka donosi plan civilne obrane, prvi nakon Drugog svjetskog rata

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Avg.2016

BERLIN - Njemačka će donijeti plan civilne obrane, prvi nakon od kraja Hladnog rata, kojim će pozvati stanovništvo da stvori zalihe hrane i vode za nekoliko dana, piše u nedjelju dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)...Plan bi trebala u srijedu prihvatiti njemačka vlada...Glasnogovornik...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.