Stoilković: Šta god da se uradi, uvek se okrivljuju Srbi

Izvor: Blic, 04.Avg.2017, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoilković: Šta god da se uradi, uvek se okrivljuju Srbi

Pozicija Srba Makedoniji u odnosu na Srbe u regionu je "malo nezavidnija", izjavio je predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković i dodao da su se u Makedoniji, na mala vrata, vratile "devedesete".

- To je situacija da šta god da uradite, a pogotovo ako je loše, onda je najlakše da se pozovete na Srbe i "ispeglate" greške sopstvene politike - rekao je Stoilković Tanjugu, uoči početka sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz regiona.

Dobro je da se razgovara, to je podrška Srbima u regionu, kaže on i dodaje da je širok set pitanja o kojima treba da se razgovara i za koja treba da se traže rešenja, koja bi unapredila položaj Srba.

- U načelu, Srbi iz republika bivše Jugoslavije traže samo ravopravnu poziciju u odnosu na građane sa kojima živimo - kazao je on.

Kad je reč o pravima Srba u Makedoniji, kaže da je jedno vreme zabeležena uzlazna putanja, koja se odnosi na proslavu državnog praznika Svetog Save, koji se obeležava na najbolji mogući način.

- Da nije novonastale situacije, da se Srbi zloupotrebavaju u neke svrhe koje su van zdrave pameti i podsećaju na devedesete godine, situacija bi mogla da se karakteriše kao malo povoljnija - priča Stoilković.

Ističe da je, šta god radili i gde god živeli, uvek bar "jedno oko" svakog Srbina usmereno ka Beogradu.

- Ono što tražimo i uvek ćemo tražiti, to je svrsishodna pomoć i podrška nase maticne države, a to smo mnogo puta i dobijali, uprkos preprekama. Mi nikad nismo odustajali od tog zahteva, ali isto tako nemamo nameru da se odvajamo od politike Srbije - rekao je Stoilković.

Kaže i da je bolje da se razgovori obavljaju kao forma kroz koju se matica upoznaje sa problemima i mogućnostima za njihovo rešavanje, nego kao otvorena podrška.

- Svi Srbi u regionu su svesni i razumeju položaj Srbije i sve probleme sa kojoma se Srbija susreće. Ne bismo želili i vodimo računa da matična država ne bude opterećena problemima, koje bismo im mi nametnuli posredno ili neposredno, a razgovori i komunilacija su najkorisnije sredstvo i metod za podršku Srbima u regionu - rekao je Stoilković.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.